Koja je cijena ljudskog dostojanstva?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Uskoro počinje prava ekstaza u trgovačkim centrima, procjenjuje se da će Hrvati za blagdane sveukupno potrošiti i do 13, 5 milijardi kuna, tako barem prognoziraju iz Hrvatske gospodarske komore. Ovogodišnja vrtoglava cifra za milijardu kuna je veća nego prošle godine, tako da će polovina građana za blagdansku košaricu izdvojiti oko tisuću kuna! Najviše novca otići će na hranu, piće, odjeću, obuću te kozmetiku i igračke, dok će i ugostitelji zadovoljno trljati ruke. Također, zanimljiv je podatak da se za blagdane toliko novca nije potrošilo još od davne pretkrizne 2008. godine, iz čega bi se dalo zaključiti kako nam je Lijepa naša u sve boljoj financijskoj situaciji, građani su sretniji te imaju više novca kojeg mogu potrošiti na ”luksuz” kao što su darovi ispod bora. No, je li zbilja tako? Ili se samo stvorio još veći raskol između bogatije i siromašnije populacije? Budimo realni, statistike pokazuju samo broj ali ne i pravo stanje.

Prema nedavnim istraživanjima koje prenosi Novi list, procjenjuje se da će oko 300 000 djece ovog Božića biti gladno, samo djece! Kad bi se govorilo o svim generacijama, ta brojka premašuje milijun građana. Oko pola milijuna Hrvata, naših sugrađana, Božić se dočekati bez grijanja, bez hrane te u najgorim mogućim uvjetima, i to u ovom istom periodu kada vladini dužnosnici s ponosom govore o poboljšanom hrvatskom prosperitetu te kako smo sve bliže razvijenim zapadnim zemljama.

Na jedno oko žmirimo, drugim okom gledamo samo ono što želimo vidjeti.

Matematički izračun nije kompliciran, za primjer, uzmimo četveročlanu obitelj – roditelji i dvoje djece koji žive od socijalne pomoći. Dakle, za jednog odraslog člana kućanstva država daje 480 kuna, dok za jedno dijete 320 kn, ta obitelj mjesečno živi od 1600 kn socijalne pomoći. Kada se oduzmu režije, najboljem slučaju im ostaje oko 700-800 kn za hranu, knjige, odjeću, općenito za život. Da li je ikako moguće da četiri osobe dostojno žive za 700 kuna mjesečno? Ma da je i tisuću kuna, opet ne bi bilo dovoljno ni za skroman život, a kamoli dostojan.

Evo, upravo ta četveročlana obitelj ovog Božića neće imati hranu na stolu, da ne govorimo o poklonima. Samo zamislite tu majku i oca koji djeci ne mogu priuštiti sitnice koje mi uzimamo zdravo za gotovo. Zamislite tu djecu koja neće imati niti bor, dok mi nepotrebno kupujemo skupe poklone kako bi time iskazali svoju ljubav prema bližnjem (?!). Evo, samo probajte zamisliti da se na Božić probudite u hladnoj trošnoj kućici, moleći Boga da vam se netko smilovao i udijelio vam ponešto hrane kako ne biste ostali gladni. I još vam kažu da možete biti sretni što imate gdje spavati. Ono što je nama nezamislivo, njima je, nažalost svakodnevna realnost. Ne samo za Božić, nego i ostale dane u godini.

Korak bliže zapadnim zemljama? Malo sutra. Bit ćemo korak bliže kada nas ne bude milijun gladnih i pothlađenih, kad ne budemo prosvjedovali za nerođene nego za rođene koji umiru od gladi. Eto, tad ćemo biti korak bliže, sve ostalo je mlaćenje prazne slame.

Poanta svega ovoga je da malo razmislite idući put dok peglate kartice, možda bi ste dobili puno više kad bi ste nešto poklonili, jer sreća i ljudsko dostojanstvo ne bi trebalo imati cijenu.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.