KRAJ DISKRIMINACIJE ILI POVOD ZA DALJNJE IZMJENE ZAKONA? IZJEDNAČAVANJE STRUČNIH I SVEUČILIŠNIH STUDIJA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Hrvatska je vlada novim prijedlogom zakona odlučila izjednačiti studente stručnih s onima sveučilišnih studija.

Ministrica ističe kako je ovaj potez onemogućio daljnju diskriminaciju studenata stručnih studija. Blaženka Divljak dalje navodi kako i studenti stručnih i studenti sveučilišnih studija studiraju jednako dugo te osvajaju jednak broj ECTS-bodova, u ovom slučaju njih 300 i na  stručnom i na sveučilišnom studiju. Dvije će se vrste studija tako odsada razlikovati samo programski, jer će se na stručnom studiju usvajati stručna znanja a na sveučilišnom teorijska, prenosi Dnevnik.hr.

Izvor: Pixabay.com

Iz Vijeća studenata veleučilišta visokih škola Republike Hrvatske dolaze pozitivne reakcije. Studenti odluku smatraju korektnom jer na visokim i stručnim učilištima imaju jednake obaveze kao i na sveučilišnim. Sada studenti stručnih studija smatraju kako su na tržištu rada po završetku obrazovanja izjednačeni sa studentima sveučilišnih studija te sada konkuriraju isključivo na temelju svojih kvaliteta i sposobnosti navodi Dnevnik.hr.

U Hrvatskom studentskom zboru nisu tako oduševljeni. Stjepan Čurić predsjednik Hrvatskog studentskog zbora ističe kako profesori na stručnim i sveučilišnim studijima ne daju jednako. Naime profesori na stručnim studijima nisu doktori znanosti već magistri dok su oni na sveučilišnom doktori znanosti, prenosi Dnevnik.hr.

Zbog ustavne tužbe koja je podignuta od strane Sveučilišta u Zagrebu Zakon o kvalifikacijskom okviru mora ići na daljnje izmjene i dopune. Naime, rektor Boras tražio je ukidanje Zakona o kvalifikacijskom okviru pa će prema novom prijedlogu zakona na doktorat moći samo studenti sa završenim sveučilišnim studijem.

 

Jana Župančić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.