Kuhanje s cvijećem

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Konzumiranje cvijeća je tradicija stara nekoliko tisuća godina. Poznato je da se čajevi od cvijeća često koriste za razne tegobe, no je li vam ikada palo na pamet jesti cvijeće? E pa modernim kuharima jest i to u tolikoj mjeri da je ta vrsta kuhinje postala trend.

http://alternativa-za-vas.com/image-files/salata-od-cvijeca.jpg

http://alternativa-za-vas.com/image-files/salata-od-cvijeca.jpg

Koje cvijeće je jestivo, nejestivo ili otrovno?
Iako ima dosta otrovnog cvijeća oko nas ipak je više onog koje je jednostavno samo teško probavljivo ili u potpunosti jestivo. Neko cvijeće koristimo nesvijesno u kuhinji poput cvijetače, lišća maslačka, brokula i artičoka. Osim tih „poznatih“ cvijetića također možemo koristiti lavandu, neven, latice ruža, karanfila i trešnje, mačuhice, begoniju, ljubičice i još mnoge druge.

Nikako nemojte jesti cvijeće kupljeno u cvjećarni!
Preporučeno je koristiti cvijetove koje ste sami uzgojili zbog sve većeg korištenja pesticida koji uvelike štete našem zdravlju. Berite cvijeće rano ujutro ili navečer, kada je sadržaj vode u njemu velik. Odaberite cvijeće, koje se tek otvorilo i izgleda živo i zdravo. Izbjegavajte cvijeće koje izgleda bolesno ili koje su jele bube. Obično se jedu samo latice cvijeća, izuzimajući šafraniku i šafran, čiji se tučak koristi kao začin.

Spremanje cvijeća
Kada uberete jestivo cvijeće iz vlastitog vrta valja ga dobro isprati, a ukoliko želite da ljepše izgleda stavite ga da stoji u hladnoj vodi do 60 sekundi. Osušite ga na papirantom ručniku i odvojite djelove koje želite koristiti, odnosno koje želite baciti. Ukoliko želite nešto ostaviti za kasnije može stajati u posudi s vodom ili u plastičnoj vrećici do 24 sata u frižideru.

Je li okus dobar koliko dobro izgleda?
Cvijeće graha ima slatkasti okus i miris graha. Dragoljub ima predivan ljutkasti okus, kao i potočarka. Boražina ima okus krastavca, dok maćuhica ima nježan okus zimzelene biljke. Ljubičice, ruže i lavanda daju salatama i desertima slatkasti okus. Žarko žuti neven može zamijeniti šafran. Ako sumnjate, koji okus ima cvijeće, probajte ga – ali se najprije uvjerite da ono nije otrovno.

http://i2.wp.com/katieatthekitchendoor.com/wp-content/uploads/2013/05/2013-5-14-149-1200x800.jpg

http://i2.wp.com/katieatthekitchendoor.com/wp-content/uploads/2013/05/2013-5-14-149-1200×800.jpg

Ukoliko ste gurmani koji se ne boje novih okusa, svakako preporučam da se upustite u kuhinjsko-cvijetnu pustolovinu i nemojte zaborativi da je domaće i sviježe uvijek najbolji izbor. Ako vam nedostaje ideja za pripremu, imam pravi ljetni recept za vas.

Salata od cvijeća

4 čaše salate kristalke
4 čaše miješane salate
¼ čaše latica jestivog cvijeća
1/8 čaše sitno nasjeckanog začinskog bilja (bosiljka, vlasca, tarkanja itd.)
¼ čaše oraha pekana ili borovih oraščića
½ čaše narezanog paradajza
¼ čaše crvene paprike, sitno narezane

Petra Liber

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.