Kupnja izraelskih zrakoplova

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Cijela priča o kupnji ratnih zrakoplova s ciljem razvoja nacionalnog ratnog zrakoplovstva započela je početkom godine kada je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske objavilo natječaj za njihovu kupnju. Američke rabljene zrakoplove tipa F-16 tada su ponudili Izrael, Grčka te SAD sa svojim novim tipom F-16 Barak, dok se Švedska  predstavila sa vlastitim tipom zrakoplova, JAS 39 Grippen. U vrlo kratkom roku, Ministarstvo obrane se odlučilo za ponudu izraelskih zrakoplova tipa F-16 kojom bi Hrvatska dobila 12 rabljenih zrakoplova. Kupovina tih aviona Hrvatsku će stajati pola milijarde dolara, a cijeli remont aviona trebao bi biti završen 2022. Godine.

Prvi problem javio se u samoj cijeni zrakoplova. Prije svega, Izraelci u svojoj ponudi daju 12 američkih F-16 Barak zrakoplova koji imaju nadogradnju izraelske tehnologije i čija cijena iznosi oko 500 milijuna eura, dok s druge strane švedska ponuda iznosila je oko 900 milijuna eura.  U cijenu izraelske ponude je uključeno sve, od tehničke podrške pa do prilagođavanja infrastrukture za prijem takvih aviona. A taj iznos, Hrvatska bi plaćala u deset godišnjih rata u iznosu oko 310 milijuna kuna. Također, problem je bio i u tome što su izraelski zrakoplovi  stari trideset godina te unatoč toj poboljšanom tehnologiji, Hrvatskoj mogu služiti tek nekakvih desetak godina.

Međutim, Ministarstvo obrane uz odobrenje premijera te predsjednice odlučuje se za izraelsku ponudu.  Cijela priča trenutno doživljava svoj vrhunac, naime Amerika traži od Izraela da se ti avioni vrate na originalnu verziju F-16 te da se izvadi sva izraelska tehnologija iz njih. I to se naravno događa preko leđa Hrvatske. Mnoge su analize trenutnog stanja s nabavom tih aviona, ali ono što je svakako najvažnije je to da je Hrvatska cijelo vrijeme znala kako Amerika neće pristati da Izrael proda takve avione. Postavlja se pitanje glavnog krivca za novonastalu situaciju, kockice se prebacuju i na ministra obrane Damira Krstičevića, ali i na samog premijera Andreja Plenkovića koji je izjavio kako će se natječaj poništiti ako cijeli proces ne bude onakav kakav je dogovoren s Izraelom. A tek nakon cijelog procesa uvidjeti ćemo jesmo li zaista izmanipulirani u ovoj priči, komentirao je ministar Damir Krstičević.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.