LET IZNAD KUKAVIČJEG GNIJEZDA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

”…Jedna se istoka hvata, jedna zapadnih zvijezda, jedna poleti preko kukavičjeg gnijezda.” Tim stihovima dječje pučke narodne pjesme počinje jedan od najvećih svjetskih klasika. ”Let iznad kukavičjeg gnijezda” napisao je američki autor Ken Kesey i objavio 1962. godine. Češko-američki redatelj Miloš Forman stvorio je i filmsku inačicu. Bilo da je riječ o filmu ili knjizi, riječ je o kultnom djelu čija je tematika i danas aktualna.

foto: www.moviemag.ir

foto: www.moviemag.ir

ROĐENDAN FILMA

Film je prošle godine proslavio četrdeseti rođendan. Formanova ekranizacija knjige nagrađena je s čak pet Oscara – za najbolji film, glavnog glumca, glavnu glumicu, redatelja i scenarij. Glavnu ulogu tumači sjajni Jack Nicholson. Iako se film i knjiga razlikuju prema perspektivama iz kojih je ispričana priča, oni se dopunjuju i vrijedni su pažnje.

foto: www.imoviequotes.com

foto: www.imoviequotes.com

KNJIGA ZA SVA VREMENA

Radnja se odvija u psihijatrijskoj bolnici u državi Oregon gdje je ujedno i snimljen film. U toj je ustanovi sve ”kao po špagi”. Glavna medicinska sestra Ratched vuče sve konce da bi situacija uvijek bila kako treba. Odjednom dolazi novi pacijent i više ništa u životu pacijenata neće biti isto, barem za neke.  Randle Patrick McMurphy, kojeg u filmu tumači Nicholson, je kriminalac koji zapravo i nije lud već je prebačen u umobolnicu na nekoliko mjeseci zbog neuračunljivog ponašanja. McMurphy predstavlja otpor sistemu kojeg glavna sestra nemilosrdno provodi ne dajući nikome da se suprotstavlja. Iako je on na kraju tu svoju borbu skupo platio, za sobom je ostavio trag. Kako to već biva, kroz knjigu mnogo detaljnije možete shvatiti slojevitost likova i njihovih postupaka. Pripovjedač u knjizi je Poglavica, dok je u prvom dijelu filma on samo visoki nijemi muškarac indijansko-američkog podrijetla s metlom u ruci. Kroz njegove misli se najbolje uočava kako je McMurphy unio novu dimenziju u njihove jednolične živote.

foto: www.onehundredonebooks.files.wordpress.com

foto: www.onehundredonebooks.files.wordpress.com

FILMOM DO PROMJENE

Jedna od praksi ”liječenja” pacijenata u toj umobolnici bili su i elektrošokovi. Film je imao veću mogućnost osvještavanja publike o tim postupcima. Javnost je sa zgražanjem reagirala na scene u kojima su pacijenti dobivali takve terapije. S druge strane, Udruženje američkih psihijatara oštro je odgovorilo protestom argumentirajući da to u stvarnosti nije tako. Ponovno, čitajući knjigu možete vidjeti što takva ”terapija” znači za pacijente. Film ”Let iznad kukavičjeg gnijezda” zaslužan je za uvođenje zabrane davanja terapije elektrošokovima bez pristanka pacijenta.

Marija Čiček

 

 

Save

Save

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.