Leti, leti, leti… Taxi!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Izvor – jutarnji.hr

Leteći automobili – nekad tema za znanstvenu fantastiku, a uskoro i stvarnost. Iz Ubera dolaze najave da bismo već 2020. godine mogli letjeti u komercijalnim letećim taksijima.

 

Ideju o letećim taksijima iz Ubera smo čuli još 2016. godine, no nedavne konkretne najave i rokovi cijelu priču čine vrlo stvarnom. Jasno je da Uber nije sposoban sam razviti tehnologiju letećih taksija, ali zato ne sumnjamo da su je sposobni komercijalizirati. Između ostalih, Uberovi partneri u ovom projektu su tvrtke Embraer i Bell Helicopter, a cilj im je razviti pristupačno VTOL (vertikalno polijetanje i slijetanje) vozilo koje će biti okosnica nove Uber usluge. Najavljuju da bi usluga trebala biti dostupna u Dallasu te u Dubaiju i to 2020. godine. Usluga bi najprije obuhvaćala prigradsko prometovanje, a od 2023. godine i prometovanje unutar gradova.

 

Izvor – bug.hr

 

Uberova će letjelica moći doseći ekonomsku brzinu od 240 do 320 kilometara na sat te će morati letjeti na visini od 300 do 600 metara iznad zemlje. Ne treba zanemariti niti brigu oko zvučnog zagađenja što znači da će leteći taksiji skore budućnosti morati biti tihi i svojim radom ne mijenjati zvučnu sliku gradova.

 

U letjelici će biti mjesta za četiri putnika i pilota, a iz Ubera poručuju da će letjelica vjerojatno letjeti “sama” nakon što se utvrdi njezina prometna sigurnost. Putnici će letove dozivati uz pomoć aplikacije, a u letjelicu će se ukrcavati na posebnim lokacijama – vertiportovi. Potpisan je i dogovor između Ubera i NASA-e koja već otprije razvija sustav upravljanja zračnim prometom u suradnji s brojnim partnerima iz zrakoplovne industrije.

 

No, koliko će sve to koštati? Predviđaju da će cijena putovanja za jednog putnika na udaljenost od 91km koštati 129 američkih dolara. Ovo je tek 17% više od cijene usluge za isti put prevaljen uz Uber X uslugu, a optimizam ne jenjava s obzirom na najave da bi se cijene s vremenom trebale spustiti na 20 dolara.

 

Lara Lovrek

 

Izvori:

https://www.bug.hr/transport/leteci-taksiji-vrli-novi-svijet-4193

https://www.jutarnji.hr/life/tehnologija/uber-predstavio-zracni-prijevoz-putnika-i-futuristicke-heliodrome-izgledat-ce-poput-zdanja-iz-ratova-zvijezda-evo-kada-ce-se-sve-realizirati/7342761/

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.