Liga prvaka i Premiership uskoro s VAR-om

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Raheem Sterling sjurio se u kazneni prostor Šahtara i zamahnuo prema lopti. Umjesto lopte, napadač Manchester Cityja udario je travu i pao. Sudac Viktor Kassai svirao je jedanaesterac jer je mislio da je Sterlinga „zakačio“ obrambeni igrač. Igračima Šahtara nije preostalo ništa drugo nego slegnuti ramenima i prihvatiti očito pogrešnu odluku.

Nekoliko dana kasnije, Charlie Austin, napadač Southamptona, krenuo je prema svojim navijačima jer je slavio pogodak za 2:0 protiv Watforda. Pomoćnik Simon Hooper na suprotnoj strani terena dignuo je zastavicu u zrak, koju Austin nije vidio. Nije imao ni zašto gledati – njegov udarac s vrha šesnaesterca bez ikakvog dodira završio je u golu. Na putu udarcu bio je Austinov suigrač, Maya Yoshida, koji je bio u zaleđu, ali lopta njegovoj glavi nije bila niti blizu. Međutim, Hooper je pomislio da je kontakta bilo i podigao je zastavicu.

Ova dva incidenta bila su ključna za odluke koje znače konačan ulaz u novu nogometnu eru. Engleska Premier League i krovni europski savez, UEFA, od iduće sezone uvest će videotehnologiju u svoja natjecanja. Popularni VAR, odnosno Video Assistant Referee, trebao bi olakšati posao sucima na terenu i omogućiti konačno uživanje u nogometu, bez sudačkih repova.

VAR je zapravo pomoćni sudac koji sugerira odluke glavnom sucu uz pomoć videotehnologije. Koristi se u četiri situacije: izravni crveni kartoni, jedanaesterci, zaleđa/prekršaji kod postizanja pogotka i zamjena identiteta. Simpatije nogometnog svijeta stekao je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. U 48 utakmica grupne faze korišten je 335 puta s 99,3 posto točnih odluka. Kritičari su, osim zamjerki o brzini protoka informacija, spočitavali i naočigled krive odluke. Međutim, pobornici su naglasili da tehnologija ovisi o kvaliteti sudaca koji ju koriste i da treba nastaviti edukaciju nogometnih arbitara. Naglašava se, dakle, nesavršenost sustava, ali definitivno poboljšanje u odnosu na prijašnje stanje.

VAR su već usvojile preostale četiri „lige petice“ i u svakoj od njih ocijenjen je pozitivno. Kontroverzi nakon utakmica puno je manje, veliki sudački previdi svedeni su na minimum pa se (opet) priča o nogometu, a ne o sucima. Sve ovo značilo je da je samo pitanje trenutka kad će se suvremenoj tehnologiji priključiti i UEFA, ali i Premier League. Izgleda da je taj trenutak konačno stigao.

 

Karlo Plazina

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.