LIJEČIMO SE UMJETNOŠĆU

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

O ljekovitoj strani umjetnosti govori projekt Estetizacija i rehumanizacija javnog prostora: primjer umjetničke intervencije u bolničkom okružju u sklopu kojeg su od ponedjeljka, 13. ožujka 2017., u bolnici KBC Zagreb (Rebro) izložena likovna djela šestero renomiranih akademskih umjetnika. Umjetničkom intervencijom u hodnike bolnice želi se preobraziti doživljaj i boravak u bolnici kako za pacijente tako i za bolničko osoblje.

foto: hr.wikipedia.org

foto: hr.wikipedia.org

Smatrajući da umjetnost ima iscjeliteljski učinak, umjetnica Melinda Šefčić odlučila je to i dokazati uz pomoć umjetnika Tomislava Buntka, Ane Ratković, Damira Sobote, Sanje Stojković   i Stipana Tadića. Njihova su djela izložena na šest lokacija unutar bolnice: tihe komore u dvjema kabinama na Audiologiji Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata u Zelenoj zgradi; u sobi za otpust bolesnika u transportu Hitne pomoći kod ulaza u glavnu zgradu na Rebru; u čekaonici Poliklinike Klinike za onkologiju u Zelenoj zgradi; kod ulaza u Polikliniku Klinike za očne bolesti u Zelenoj zgradi; u hodniku kod ulaza u Polikliniku Klinike za pedijatriju u Zelenoj zgradi te u predvorju u zgradi Poliklinike u Bijeloj zgradi.

S ciljem da se dokaže terapeutska moć umjetnosti koja igrajući ulogu pozitivne distrakcije služi boljitku pacijenata i cjelokupne bolničke atmosfere, u projekt su uključeni i studenti diplomskog i poslijediplomskog studija Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. “Iz pozicije specifičnosti bolničkoga prostora i pretpostavke da umjetnost može djelovati terapeutski, zanimljivo je uočiti kakve nove pozitivne interakcije umjetničko djelo u prostoru izaziva – što se pokazalo već prilikom oslikavanja zidova i interakciji u koju su osobe u bolnici stupale s umjetnicima i komentirale radove” kazale su dr. sc. Valentina Gulin Zrnić s Instituta za etnologiju i folkloristiku te dr.sc. Nevena Škrbić Alempijević s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju, Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Konačni rezultati projekta predstavit će se na znanstveno-stručnom skupu i izložbi Estetizacija i rehumanizacija javnog prostora: umjetnost kao terapija u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika 21. ožujka 2017. godine, koja će biti otvorena za sve ljubitelje spoja umjetnosti i znanosti.

 

Karla Vidović

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.