„Lisinskom“ pripojena Koncertna direkcija Zagreb

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Foto: lisinski.hr

Foto: lisinski.hr

Koncertna direkcija Zagreb pripojena je Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Tako je odlučeno većinom glasova na sjednici zagrebačke Gradske skupštine, u utorak, 21. ožujka.

Pripajanjem Koncertne direkcije Zagreb Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu bi se stvorila glazbena ustanova koja bi, uz Zagrebačku filharmoniju, svojim raznovrsnim programom i dalje činila Zagreb prepoznatljivom kulturnom metropolom u Europi, te bila promotor hrvatske glazbene kulture u Zagrebu i Hrvatskoj te inozemstvu, stoji u obrazloženju odluke. Pripajanje bi Zagrebu omogućilo i racionalnije korištenje proračunskih sredstava u odnosu na sredstva koja Zagreb osigurava za financiranje glazbenih ustanova, kvalitetnije planiranje financiranja i programa glazbenih ustanova te utvrđivanje prioriteta u glazbenoj djelatnosti.

HNS-ova gradska zastupnica, Vesna Roje, ustvrdila je kako nedostaje analiza te da nije iznesen konkretan cilj, ali da su elementi uštede uvjerljivi.

Tomislav Stojak je, u ime Kluba gradskih zastupnika HNS-HSU, rekao da ovo nije tek puko nestajanje i spajanje dviju ustanova u kulturi grada Zagreba, već nestajanje jedne iznimno duge, bogate i uspješne tradicije.

“Koncertna direkcija Zagreb nije bilo kakva ustanova, već ustanova koja je kulturnom životu Zagreba donijela velike pluseve i pridonijela tome da se Zagreb upiše na kartu velikih kulturnih događanja”.

Okrivljuje politiku što je ta ustanova postala problem posljednjih godina, a sve zbog krivog uvjeravanja, ističe.

Podsjeća kako je već dvaput na Skupštini odbijeno imenovanje Josipa Nalisa za ravnatelja Koncertne direkcije Zagreb i nada se kako ova odluka nije na tragu onoga „kada ste nam odbili čovjeka onda ćemo mi ukinuti Direkciju”.

Bogdanka Srdić-Vulpe, članica odbora za kulturu, smatra da je Koncertna direkcija Zagreb izgubila mjesto u kulturi koje je imala, ali da to nikako ne umanjuje bogatstvo koje je donijela. Spajanje opravdava jer su djelatnosti tih dviju ustanova isprepletene, te smatra da to može donijeti puno veću kvalitetu.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su zaključak o sklapanju ugovora o osnivanju Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust. Ugovorom o osnivanju Centra između Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb, kao osnivača, i grada Zagreba, uređuju se međusobne dužnosti i prava. Kako bi se ugovor proveo, u zagrebačkom proračunu za ovu godinu, osigurana su sredstva Gradskog uredu za obrazovanje, kulturu i sport u iznosu od 855.000 kuna.

Za obavljanje djelatnosti Centra, grad Zagreb će Centru dati na uporabu i korištenje poslovni prostor u Vojnovićevoj ulici 15. Privremena ravnateljica, Nataša Popović, će obaviti sve pripremne radnje za registraciju i početak rada Centra, do imenovanja ravnatelja ili ravnateljice.

Arijana Petek

Izvor: hina.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.