MAMMA MIA! TALIJANSKA KUHINJA JE ZAKON

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
www.fearlesshomemaker.com

www.fearlesshomemaker.com

Talijanska kuhinja jedna je od najukusnijih i najoriginalnijih kuhinja na svijetu. Gotovo da među nama nema osobe koja ne voli delicije kao što su pizza, tjestenina ili tiramisu.

Zahvaljujući svojoj geografskoj raznolikosti, na Sjeveru Italije u kuhinji se najviše korisitila riža, a danas se mjesto sve više ustupa tjestenini. Upravo su tamo nastale mnogobrojne vrste rižota kakve danas poznajemo.

Krenemo li prema Jugu, vidjet ćemo kako se umjesto mesa u jelima koristi riba i morski plodovi te puno više povrća i voća nego na Sjeveru, čime ono postaje Raj za sve one koji biraju jesti zdravije. Iako postoje manje razlike u odabiru namirnica, ono što Sjever i Jug spaja, govoreći o talijanskoj kuhinji, jest jednostavnost pripreme hrane uz korištenje kvalitetnih i svježe odabranih namirnica.

Kada govorimo o talijanskoj kuhinji svima nam na prvu pomisao zasigurno padaju pizza i tjestenina.

www.foodandnutrition.org

www.foodandnutrition.org

Pizza potječe iz napolitanske regije te se sastoji od tankog, najčešće okruglog tijesta premazanog svježim umakom od rajčice. Ovisno o vrsti pizze na nju se dalje stavljaju razni dodaci kao što su šunka ili pršut, mozzarella sir, gljive, rikula, čili papričice, nakon čega se ona peče u krušnoj peći.

Drugo popularno talijansko jelo je tjestenina. Poznato je kako je mletački trgovac Marko Polo za vrijeme svojih putovanja iz Kine donio tu prekrasnu deliciju bez koje Talijani, a ni drugi narodi ne mogu. Možemo reći kako je tjestenina zavladala talijanskim stolom, gdje je najpopularnija svakako pasta alla Bolognese.    

Ukusni umak od rajčice u kombinaciji sa mljevenim mesom pod kojim se krije prefina al’ dente pasta, čini ju omiljenom među mnogim svjetskim kuharima i gurmanima.

U kombinaciji prefine hrane koju Talijani pripremaju sa strašću, dobra čaša crnoga vina čine ju mojim odabirom najukusnije kuhinje na svijetu.

Ivan Grgurić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.