Manifestacija „Noć knjige“

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U petak, 21. travnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu točno u podne, svečano je otvorena četverodnevna manifestacija „Noć knjige“. Manifestacija se održava već šestu godinu za redom, a kako prenosi HINA cilj je potaknuti kulturu čitanja te razgovor o literaturi, književnosti i svemu onome što knjiga predstavlja ili treba predstavljati u suvremenom društvu.

foto: www.nocknjige.hr

foto: www.nocknjige.hr

„Noć knjige“ obuhvaća Svjetski dan knjige i autorskih prava, Dan hrvatske knjige koji se obilježava od 1996. godine te Svjetski dan okoliša. U okviru manifestacije održati će se razni čitateljski maratoni, osmisliti zone čitanja po gradovima, knjiški pub kvizovi te brojni drugi zanimljivi programi. Osim Hrvatske manifestacija je do sada bila proširena na Sloveniju i Crnu Goru, a od ove godine će u nju biti uključena i Bosna i Hercegovina. „Noć knjige“ profesionalno će u Hrvatskoj uključiti oko pet tisuća ljudi, a obilježava se u čak 234 grada i mjesta širom zemlje.

Putuj s knjigom

Kako prenose organizatori, u suradnji s Hrvatskim željeznicama i Jadrolinijom, tijekom održavanja manifestacije putnicima u prigradskim vlakovima na području Zagreba i okolice te putnicima sva tri plovna područja Jadrolinije omogućeno je emitiranje audiopriča/zvučnih knjiga za djecu koje je ustupila Croatia records iz svoje edicije „Bakine priče“

foto: www.pixabay.com

foto: www.pixabay.com

Na svečanom otvorenju predstavljeni su najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj koje je vodio GfK – Centar za istraživanje tržišta, a primjere dobre prakse poticanja čitanja prezentiralo je Hrvatsko čitateljsko društvo i udruga “Smiješak za sve”. Uz to, gostovala je i dječja spisateljica i umjetnica Margareta Peršić. Organizatori su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

Tijekom manifestacije posjetitelji mogu kupiti knjige s popustom od 20 do 80 posto, što ovisi o izdavačima, a neke knjige će biti besplatno podijeljene djeci koje se nalaze u centrima za tražitelje azila u Hrvatskoj.

Anamaria Habunek

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.