Manje je više: minimalistički nakit koji je zaludio svijet

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Izrađivanje nakita jedan je od zanata koji je prisutan od davnih vremena. Žene su u prošlosti izrađivale nakit od različitih materijala, poput gline, slitina različitih metala, najčešće bronce. Taj zanat se prenosio kao tradicija i naslijeđe, no s vremenom su se dogodile i neke promjene. Danas se nakit izrađuje industrijski i to najčešće od zlata, bijelog zlata te srebra, ali i drugih materijala poput dijamanata, visoko karatnog zlata i slično. Osim što su promjene zahvatile materijale od kojih se izrađuje, razvoj tržišta nakita nametnuo je i novi stil dizajniranja, tako da sve više prevladava minimalistički stil izrade, a često i personalizirani stil.

Izvor: happinessboutique.com

U svijetu raskoša, razbacivanja i komercijalizacije, natjecanja o tome tko će više, tržište minimalističkog nakita pravo je osvježenje. Jednostavne linije, decentni ukrasi te različite tematike kolekcija postali su obavezni elementi izrade nakita. Iako je i dalje prisutan trend velikih statement komada nakita za koji se odlučuju oni odvažni, sve više prevladava trend tankih ogrlica s jednostavnim privjescima, suptilnih i tankih narukvica koje su često izrađene od konca, a krasi ih manji i jednostavniji privjesak. Osim toga, prstenje se također ne izrađuje kao i prije. Sve manje su prisutni prsteni s velikim kamenom, cirikonima, bojama i slično, dok prevladava decentno prstenje s gotovo niti jednim ukrasom ili ako ga ima jedva je uočljiv. Slična promjena u dizajnu dogodila se i u izradi naušnica. Iako govorimo o minimalizmu, i dalje vidimo da je prisutan trend velikih naušnica, ali im je dizajn nešto drugačiji i jednostavniji. Viseće naušnice često imaju samo jednu liniju, nisu preduge niti imaju puno ukrasa.

 

I like your sweatshirt (note: sweatshirt is not billy)

A post shared by Billy! (@billy) on

Osim minimalističkog stila prisutan je trend personalizirane izrade nakita, nakita s motivacijskim porukama ili s detaljima arhitekture te povijesnih ostataka. Personalizirani nakit najčešće su ogrlice i narukvice sa imenom drage osobe ili prvim slovom imena. Također motivacijske poruke i citate možemo najčešće pronaći na ogrlicama, dok arhitektonske elemente možemo vidjeti na ogrlicama, narukvicama, naušnicama i slično.

 

They’re ba-aaack. Sunglass necklace and ring. 😎

A post shared by Billy! (@billy) on

Bez obzira na to volite li nositi, već spomenuti statement nakit ili niste uopće veliki ljubitelj ovih modnih dodataka, zasigurno će vam se svidjeti ovaj trend minimalnog jer odiše jednostavnošću, elegancijom i pristaje baš svakome.

 

Emma Matković

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.