Manje poznati sportovi dostupni u Zagrebu

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U Hrvatskoj, kao i u većini europskih zemalja, dominantni sportovi su nogomet, košarka ili pak rukomet. No, uz te sportove postoje i oni manje poznati a jednako zanimljivi i atraktivni. Stoga, ukoliko tražite neku vrstu rekreacije koja nije u ovim najpoznatijim i najrazvikanijim sportovima evo popisa koji bi vas mogao zainteresirati.

softball-princSoftball

Radi se o momčadskom sportu, podvarijanati baseballa koji je nešto sporiji i sigurniji od originalne inačice pa tako i prilagođeniji mlađim kategorijama. Postoje dvije vrste softballa i to su slow pitch i fast pitch. Zasada se u Hrvatskoj igra jedino fast pitch i do 2001. godine softballom su se bavile isključivo žene. U softballu koristi se nešto veća lopta i kraća palica nego u baseballu te se igra na manjem terenu. Također i sama utakmica je kraća te se umjesto klasičnih 9 inninga igraju 7. U Zagrebu je dosada registrirano 10 softball klubova.

Bike polo

subsiteSigurno ste čuli za klasični polo koji se igra na travnatoj površini u kojemu  4 igrača u svakom timu,  jašući na konjima, pokušavaju pomoću dugačkih palica postići što više pogotka loptom. E sad je došla nova, urbanija verzija tog sporta u kojemu konje mijenjaju bicikli a travnatu površinu tvrdi, gradski beton. Dakle, u bike polu se igra na tvrdom manjem terenu, za koji je poželjno da je ograđen i umjesto 4 igrača igraju po 3. Također još jedna od razlika jest ta da koriste nešto kraće palice nego one u klasičnom polu. Najzanimljivije pravilo ovog sporta jest to da ni u jednom trenutku igrači ne smiju nogama dotaknuti površinu, dakle moraju se snalaziti balansiranjem ili naslanjanjem na palice. Pobjedu odnosi onaj tim koji prvi postigne 5 pogodaka i sama utakmica je vrlo kratka, traje 10 minuta. Zasada jedini registrirani klub bike pola je „Bike Polo Zagreb“.

Hokvecernjiej na travi

 Inačica ovog sporta na ledu je već doživjela svoju popularizaciju u Zagrebu i Hrvatskoj dok se hokej na travi još uvijek nije izborio za svoje mjesto pod suncem. Iako jako atraktivan i veoma popularan sport van granica lijepe naše, govorimo o sportu koji je zaludio Englesku, Indiju, Nizozemsku, u Hrvatskoj još uvijek je relativno nepoznat. To je momčadski sport koji se igra u jednakom sastavu kao i nogomet, dakle 10 igrača unutar terena i golman, igra se s palicama koje su u pravilu ili drvene ili kompozitne i s malom tvrdom, okruglom lopticom (promjera 5 cm, mase oko 140 g).  Kao i što samo ime sporta kaže igra se na travnatoj površini, najčešće umjetnoj, a samo igralište je veličine 91m x 51 m. U Zagebu ima 4 registrirana kluba te 2 terena.

youtubeBouldering

 Bouldering je sport koji je tek nedavno zaživio u Hrvatskoj i na čije spominjanje mnogi sliježu ramenima. Radi se o vrsti slobodnog penjanja u kojoj se, bez sigurnosnog užeta i pojasa, penje do 4 m visine. Dakle rješavaju se tzv. boulder problemi, odnosno kraći penjački smjerovi koji su označeni posebnom bojom ili markacijama. Od opreme se koriste penjačice i magnezij. Bouldering je češći u dvoranama te u podnožju stijena na kojima se odvija se nalaze padovi, odnosno strunjače koje ublažavaju padove. Jedini registrirani klub u kojem se može trenirati bouldering je Fothia, no sve više teretana u Zagrebu u svojoj ponudi imaju umjetne stijene pa se i u njima može trenirati bouldering.

Valnea Vrević

 

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.