Manolo: Kralj cipela – film za sve istinske ljubitelje mode

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Poznata je izreka velike filmske dive Marilyn Monroe: ˝Daj ženi prave cipele i ona će osvojiti svijet ˝. Upravo to glavna je nit vodilja Manola Blahnika dok crta svoje bezvremenske cipele koje nose tisuće žena diljem svijeta. Osebujnost njegovog karaktera dovela ga je do onoga što je danas – jedan od svjetski poznatih dizajnera za cipele, uz bok Christianu Louboutinu, Giuseppeu Zanottiju ili Jimmy  Choo-u.

Izvor: Wikimedia.org

Manolo je počeo crtati cipele dok je bio dijete. Oduvijek je imao smisla za estetiku, a njegov naočit izgled i stil, omogućili su mu brojne naslovnice i članke modnih časopisa. Za njegove ˝Manolice˝ žene diljem svijeta govore da su najudobnije cipele na svijetu. Sjetimo se samo Carry Bradshaw i poznate scene kada je lopov opljačka na ulici i ukrade joj njene omiljene Manolo Blahnik cipele.

 

Film Manolo: Kralj cipela dokumentarnog je tipa, a o Manolu progovaraju poznati modni dizajneri, novinari, urednici i manekenke. Svatko od njih o Manolu priča s velikim poštovanjem i oduševljenjem. Urednica američkog Vogue-a, Anna Wintour kaže da nakon ˝Manolica˝ nije poželjela nositi nijedne druge cipele.

 

 

Blahnik, iako je stekao bogatstvo i slavu u životu mu to ne predstavlja prioritet. Ne voli biti na meti javnosti već preferira samoću. Živi povučeno, ne voli gužve, a samoća mu je važan faktor u životu. Nikada se nije vjenčao ni imao potrebu za ljubavnom vezom. Njegova jedina ljubav su cipele i to one u kojim će omogućiti lagodan korak ženama u visokim potpeticama.

Izvor: Flickr.com

Manolo je uistinu primjer marljivog i neobičnog čovjeka koji ne radi zbog slave i bogatstva, već zbog zadovoljstva njegovih klijenata, a u tome je istinska čar mode i pravih dizajnera. Njegova strast prema poslu još uvijek je prisutna iako već ima 74 godine. On priča pet jezika, a otkrila ga je ikona stila Diana Vreelad u Parizu krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Prvu trgovinu otvorio je u londonskom predgrađu Chelsea, a njegove poznate muze bile su: Bianca Jagger, Lauren Bacalli, Grace Coddington. Duhovit, inspirativan i razigran, Manolo kaže za sebe da je pomalo lud jer je veliki radoholičar. Radi kad god stigne i to mu predstavlja krucijalnu važnost za život. – Volim raditi. Znate, ljudi moje generacije, mi nismo previše razmišljali o novcu. Ja iskreno vjerujem da sve što činimo, činimo to iz vlastitog zadovoljstva, a ne radi novca. Možda sam i pomalo lud. –

Baš ta ludost pomogla mu je da ostvari svoj životni cilj i postane omiljeni dizajner žena, a njegove cipele postale su predmeti žudnje koje svaka ljubiteljica mode želi imati u ormaru.

Film traje 89 minuta i isplati ga se pogledati ako pratite modu, a ne trendove. Ako razumijete kako svijet mode funkcionira van onoga što je vidljivo i površno prikazano u medijima. A, jedne ˝Manolice˝ dobro bi došle svakoj od nas!

 

Nikolina Žužul

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.