Maska Lumos vs. jet lag

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Jet lag poznata je nuspojava leta zrakoplovom. Prilikom leta kroz različite vremenske zone, razni se procesi u našem organizmu remete te dolazi do simptoma kao što su umor, nesanica, mučnina i slično. Iako često do njega dolazi, ne postoji učinkovit ”lijek” za jet lag. Postoje samo mnoge teorije kako ga ublažiti – ne konzumirati alkohol i kavu te ga, jednostavno, preležati i čekati da prođe. Možda se čini kao beznadan slučaj za one koji prilikom leta pate od ovog sindroma, no rješenje ipak postoji, a razvijeno je na Sveučilištu Stanford u znanstvenom centru za spavanje. Nakon što je proveden velik broj novih istraživanja, osmišljena je pametna maska pod imenom Lumos.

(izvor: lumos.tech.com)

Lumos pametnu masku koristite dok spavate te ona tada, pomoću svjetlosne terapije, olakšava prilagodbu novoj vremenskoj zoni. Svjetlosna terapija direktno pogađa posebne svjetlosno osjetljive stanice unutar mrežnice. Te stanice imaju funkciju poticanja cirkadijskog ritma u našem mozgu. Cirkadijski je ritam ključ za regulaciju našeg ciklusa sna, dakle, on upravlja našim tijelom u smislu da mu prenosi kada trebamo biti budni te kada trebamo biti umorni. Svjetlost, sama po sebi, na cirkadijski ritam i stanice unutar mrežnice utječe vrlo logično – kada je svjetlo oko nas, osjećamo se budno, a kada je mračno, osjećamo se umorno. Lumos pametna maska upravo zato ispušta svjetlosne impulse kako bi promijenila naš cirkadijski ritam te ga prilagodila onoj vremenskoj zoni u koju putujemo. Maskom se upravlja pomoću mobilne aplikacije, a ona ispušta svjetlost u bljeskovima koji traju samo tri milisekunde. Tako nas, prilikom jednog korištenja dok spavamo, može prilagoditi za čak tri do četiri sata. Usporedbe radi, tijelo se samostalno može prilagoditi maksimalno jednom satu dnevno. Važno je masku koristiti prema uputama koje mobilna aplikacija pruža. Nakon što se upišu lokacije polaska i dolaska, dobiju se točni podaci koliko i kada masku treba nositi. Uglavnom je to noć prije leta, tijekom njega te noć nakon.

Ako se Lumos pravilno koristi može jet lag smanjiti skoro u potpunosti. Iako neće svi imati iste rezultate, maska bi trebala funkcionirati za većinu ljudi. Jedino kome se korištenje ne preporučuje su osobe koje su osjetljive na svjetlost te od nje i inače osjećaju glavobolju. Svi ostali će svoju Lumos pametnu masku moći nabaviti početkom 2019. godine po cijeni od 229 USD. Sami procijenite je li to prihvatljiva cijena za rješavanje sindroma jet laga.

 

Izvor:

  1. Cnet.com (https://www.cnet.com/news/bon-voyage-jet-lag-this-smart-sleep-mask-promises-a-cure-lumos/)

 

Dora Taslak

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.