MED – ČAROBNI ISCJELITELJ

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Od davnina je poznato kako med koristimo kada pijemo čaj. Stavljamo ga u čaj kako bi nam poboljšao okus, ali i za naše prehlađeno grlo. No, med je izuzetno dobar i za naš organizam te za naš najveći organ kojim je prekriveno cijelo ljudsko tijelo, kožu. Stoga ću u nastavku reći nešto o djelotvornim svojstvima meda na čovjeka, odnosno njegov organizam.

Izvor: Pixabay.com

 

Zašto je baš med dobar za našu kožu? Upravo zato što ima djelotvorna svojstva i na suhu, ali i masnu kožu. Suhu kožu u potpunosti hidratizira, dok će masnu kožu očistiti. Također može poslužiti i umjesto labela ako su vam ispucane usne. Med poboljšava i vaš san te pomaže kod mršavljenja jer može prevariti organizam s vodom i malom količinom limuna. Stoga ako i vi želite prevariti organizam svakako probajte ovu kombinaciju. Također se podrazumjeva da postoji više vrsta meda te svaki drugačije utječe na organizam čovjeka. Tako su od nekih vrsta: livadni, kaduljin, bagremov, lipin, kestenov med i drugi. Kestenov med je odličan za probavni trakt, naročito ako imate gastritis, on će ga ublažiti. Isto tako sadrži velike količine folne kiseline i željeza. Nedostatak folne kiseline može izazvati megaloblastičnu anemiju te umor, nesanicu i gubitak teka kod ljudi. Jedan od ovih vrsta meda koji naročito pomaže kada smo napeti i nervozni je bagremov. On uvelike pomaže ukloniti napetost te umiriti živčani sustav koji je kod ljudi izrazito važan. Pošto se nalazimo u razdoblju kada su alergije sve više prisutne dobro bi bilo konzumirati livadni med koji pomaže ublažiti alergije. Osim toga izrazito je dobar za djecu i starije ljude. Lipin med je djelotvoran kod osoba koje imaju problema s dišnim sustavom, naročito ga mogu konzumirati osobe koje imaju bronhitis. Med je naročito dobar i za zube jer nema isto djelovanje kao šećer već štiti zube, odnosno ne oštećuje ih i sprječava karijes. Naravno, važno je naglasiti da med treba konzumirati u određenim granicama.

 

Ako još niste ubacili med u svoju svakodnevicu, svakako to napravite jer će vam uvelike pomoći. No, pažljivo s tom namirnicom, nemojte da vam se dogodi da pretjerate.

 

Željko Gavranić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.