Med – dar prirode

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Hladni zimski dani sve su bliže i bliže. Pogođeni gripom, prehladom ili jednostavno iscrpljenošću nakon predavanja posežemo za šalicom toplog čaja i neizostavnim paketićem meda. Med je od davnina poznat po svojim ljekovitim svojstvima i blagotvornom djelovanju. Njegova boja ovisi o nektaru od kojeg je nastao, a varira od svijetle, gotovo prozirne boje lipovog meda, sve do tamno smeđe karakteristične za kestenov med.

 
U današnje vrijeme kada velik broj ljudi izbjegava bijeli šećer, važno je naglasiti kako je med njegova prirodna i zdrava zamjena. Prednosti meda nad bijelim šećerom su brojne – lakše je probavljiv, izvor je vitamina i minerala te predstavlja brz izvor energije, što je osobito značajno sportašima. Budući da je bogat fruktozom, za zaslađivanje ga je potrebno značajno manje nego šećera. Često ga možemo pronaći u raznim receptima, bilo u mesnim marinadama, receptima za slastice ili kao sastavni dio mnogih pripravaka. Njegova ljekovita svojstva su raznovrsna te pomaže kod prehlade, izlučivanja štetnih tvari iz organizma, pa sve do jačanja imuniteta i pomoći kod drugih, ozbiljnijih stanja.

 
Med je namirnica koja se ne može pokvariti, odnosno ima neograničen vijek trajanja, iako dugim stajanjem gubi svoja blagotvorna svojstva. Isto tako, većina je sigurno primijetila kako se nakon nekog vremena, u medu počinju stvarati sitni kristalići. Kristalizacija je pokazatelj da je med pravi (mnogi proizvođači miješaju med s vodom kako bi dobili veću količinu – no takav se med neće kristalizirati). Kristalizirani med se ne bi smio otapati na temperaturi većoj od 40°C, a med općenito ne bismo smjeli stavljati u čaj čija je temperatura veća od 45°C.

Izvor: www.wallpaperscraft.com

Izvor: www.wallpaperscraft.com

Najčešće vrste meda na tržištu su: cvjetni, bagremov, lipov i kestenov med.
Cvjetni med se dobiva iz raznovrsnog cvijeća. Blagog je okusa te je dobar pomagač u borbi protiv alergija i podizanju imuniteta.
Bagremov med je izrazito svijetle boje te svojim neutralnim okusom ne mijenja okus napitka u koji se dodaje. Koristan je u smirivanju napetosti i nervoze.
Lipov je med također svijetle boje i blagog okusa. Blagotvorno djeluje na prehladu i pomaže organizmu izlučiti štetne tvari.
Kestenov med je tamne boje i intenzivnog okusa. Jedan je od najljekovitijih te se koristi kod bolesti krvožilnog i probavnog sustava.
 IVANA FLEGAR

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.