MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O KLIMI ODRŽANA U BONN-U

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Pixabay.com

Godišnja konferencija o klimi održana je prošlog mjeseca u Bonn-u, njemačkom gradu na obali Rheine. Ove godine dijalog između zemalja sudionica je bilo zahtjevniji nego li inače, Predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je da će SAD napustiti Pariški sporazum. Kao i većina odluka američkog predsjednika i ova je izazvala reakciju ostalih velesila svijeta. Delegacije zemalja prisutnih na konferenciji tijekom konferencije trebale su razraditi pravilnik i odrediti konkretne mjere koje su trebale biti prihvaćene na sljedećoj klimatskoj konferenciji koja će se održati u Poljskoj 2018. godine. Ove godine je po prvi puta skupom predsjedavala otočna država Fidži, kojoj zbog otapanja ledenjaka prijeti potonuće.
Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je da su klimatske promjene hitan problem i poručila da se svaka zemlja treba angažirati kako bi se spriječio rast temperature na globalnom nivou, prenosi Al Jazeera.
U Bonn je u razdoblju konferencije (5. – 17. studeni) bilo smješteno 25.000 sudionika konferencije, a Njemačka je za organizaciju skupa utrošila 117 milijuna eura.
Ovogodišnju konferenciju su obilježili prosvjedi aktivista za zaštitu okoliša. Aktivisti su izašli na ulice Bonn- a u subotu, uoči velike klimatske konferencije UN-a COP 23, zahtijevajući veće napore za smanjenje emisija štetnih plinova te brže zatvaranje termoelektrana na ugljen.
Al Jazeera prenosi da je približno 7.000 okupljenih zatražilo od kancelarke Angele Merkel brže zatvaranje termoelektrana na ugljen, te da je približno 1.000 biciklista iz 40-ak kilometara udaljenog Köln-a uputilo prema Bonn-u protestirajući protiv motora na unutrašnje sagorijevanje.
Na proteste su, među ostalima, zajednički pozvale organizacije,Greenpeace, Oxfam, WWF…

Hussam Fadhel

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.