Međunarodni festival balona u Hrvatskom Zagorju

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Jedan od najatraktivnijih događaja na otvorenom održao se ovog vikenda na aerodromu Gubaševo kraj Zaboka. Radi se o Međunarodnom festivalu balona Croatia Hot Air Balloon Rally u organizaciji Balon kluba Zagreb. Na festivalu je sudjelovalo 15 ekipa iz cijelog svijeta. To je uključivalo vrhunske ekipe iz Velike Britanije, Švicarske, Slovenije, Njemačke, Slovačke pa čak i Sjedinjenih Američkih Država. Sudjelovala su i neka poznata svjetska imena balonaškog svijeta. Tako je na Rallyju je nastupio i bivši svjetski prvak, francuski pilot Francois Messines te reprezentativac Sjedinjenih američkih država Harold Cliver. Hrvatsku je predstavljao Igor Mikloušić u Cedevita balonu i njegova majka Marija Petrić Mikloušić u balonu Turističke zajednice Krapinsko Zagorske županije, popularno zvanim “Zagorcem”. Zanimljivo je napomenuti kako je Marija prva žena pilot solarnog balona.

Festival su obilježila neobična jutarnja natjecanja na kojima se umjesto male vreće pijeska na cilj bacao krastavac ili gin tonik. Za sve posjetitelje bila su organizirana i masovna popodnevna uzlijetanja. Nažalost, zbog lošeg vremena noćni spektakl nije se održao. Za polijetanje balona bitno je da je vrijeme mirno i da ne puše vjetar. Posjetitelji su tijekom trajanja festivala mogli naučiti nešto više o balonima, proći unutrašnjosti balona prilikom napuhivanja te se fotografirati s najboljim svjetskim pilotima unutar košara njihovih balona. Djecu je ovaj događaj izrazito razveselio. Najveća atrakcija bio je definitivno natjecatelj Geoff Lescott iz Velike Britanije koji je letio u balonu koji nema košaru već samo jednu posebnu sjedalicu u koju stane samo jedna osoba.

Ovakav Festival već se duže vrijeme nije održao u Hrvatskoj, a nadamo se da će se od ove godine nastaviti redovito održavati.

Arijana Tkalčec

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.