Međuodnos novinarstva i odnosa s javnošću

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

Novinarstvo vodi utrku s novim medijima i tehnologijom. Prilagođava se i jedva sustiže današnje trendove. Bespogovorno, ono se zbog ovih bitaka našlo na koljenima, a PR je možda još jedna u nizu.

 

Zadatak novinarstva je nepristrano, cjelovito i subjektivno izvještavanje. Vijesti koje dođu na dnevni red prošle su novinarsku selekciju i zadovoljile određene standarde. One se u medijima nisu našle zbog dogovora s nekom stranom, usluge ili sličnih neispravnih razloga. Barem bi tako trebalo biti. S druge strane, pionir odnosa s javnošću, Edward Bernays, PR je definirao kao „svjesnu i inteligentnu manipulaciju navika i mišljenja masa“, kako prenosi TakePart.

 

Izvor: Pixabay.com

 

U Americi se već 2015. godine na jednog reportera ili novinara zapošljavalo 4.6 stručnjaka u području odnosa s javnošću.  Prema ovim brojkama, sasvim je jasno koja strana vodi i tako je još od 1980. godine kad je na jednog novinara bilo zaposlenih 1.2 PR- ovaca. Broj novinara zaposlenih u tiskanim medijima prepolovio se od 1980. do danas. Međutim, u ove omjere pripadaju samo profesionalni novinari. Kada bismo u obzir uzeli i građane koji vode blogove i ostale slične inicijative, novinarstvo bi bilo u nešto boljoj poziciji, kako piše Walker Sands Communications. Naravno, oko toga treba li i njih uvrstiti u statistiku vode se rasprave, ali bez rješenja.

Osim što se stručnjaci za odnose s javnošću formalno obrazuju, postoji još jedan način na koji ova grana obogaćuje svoj broj, a to su upravo pridošlice koje dolaze iz novinarstva. To je na prvu ruku iznenađujuća informacija jer se novinari smatraju superiornima, ali danas, PR je potreban i počeo se više cijeniti što proizlazi i iz usporedba plaća. Po tom pitanju, novinarstvo opet gubi bitku.

 

Izvor: Pexels.com

 

Između novinara i stručnjaka u odnosima s javnošću oduvijek je postojala međuovisnost. U ovom odnosu, PR- ovci su oni koji pokušavaju manipulirati novinarima kako bi objavili temu, a novinari su oni koji neku temu trebaju. Na njih se vrši pritisak da rade sami i ne pristaju na ovakve ponude jer u krajnosti, iskren i objektivan novinarski tekst je jedna od najboljih reklama. Međutim, novinari nerijetko objavljuju informacije koje su PR-ovci lijepo zapakirali jer ipak, radi se o situaciji u kojoj obje strane dobivaju, a „samo“ istinitost, kao temeljna vrijednost novinarstva, potencijalno trpi.

Dodatan razlog zašto novinari objavljuju ovakve informacije, spomenut je i u prethodnom paragrafu. Naime, zbog smanjenja broja novinara u redakcijama (na koje ne utječe samo prijelaz u PR) dolazi se do situacije kada se mora krenuti zaobilaznim putem i objaviti serviranu informaciju kako bi se popunila stranica ili minutaža jer je za bolju temu nedostajalo resursa, i financijskih i ljudskih.

Novinarstvo možda je na koljenima, ali PR mu ne pomaže da ustane. Međutim, PR treba upravo to novinarstvo. Samo je potrebno poraditi na međuodnosu i učiniti ga efektivnijim te manje ili, u idealnom slučaju, nimalo pogubnim za bilo koju stranu.

 

Doris Bučela

Izvori:
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.