Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kada govorimo o muzejima u Zagrebu, jedan koji svakako morate posjetiti je onaj posvećen našoj prvoj novinarki i iznimnoj književnici Mariji Jurić Zagorki. Zapravo radi se o njezinom stanu na adresi Dolac 8 , koji je pretvoren u muzejsko – izložbeni prostor. Ujedno je postao i centar za istraživanje njezina života i stvaralaštva, kao i mjesto gdje se istražuje žensko stvaralaštvo u Hrvatskoj, jer je upravo ona bila vječni borac za ženska prava, kao i borac protiv diskriminacije, mađarizacije i germanizacije u Hrvatskoj.

foto: Anja Ćurić

foto: Anja Ćurić

Marija Jurić Zagorka je imala buran život, od teškog, nesretnog djetinjstva do njenog novinarskog rada i političkog djelovanja. Njen rad je otežavala činjenica da je u doba kada se ona bavila novinarstvom to bilo tipično muško zanimanje u kojem nema mjesta za ženu. Iako su sve okolnosti bile protiv nje, ljubav i želja da piše i da se bavi političkim radom je bila jača. Važan podatak je i da je Zagorka pokrenula prvi hrvatski ženski časopis Ženski list. Sve ove činjenice nam govore da je ona važna osoba za hrvatsku povijest i zaslužila je da i dan danas posjećujemo njezin stan i govorimo o njenom životu i djelu. U stanu odnosno muzeju se nalaze predmeti i dio namještaja koje je Zagorka koristila dok je živjela u njemu, od sredine 1930-ih do smrti 1957.godine. Tu se nalaze dvosjed, stol, veliko zrcalo, pisaći stroj, komoda u čijim vitrinama stoje nagrade i lente koje je Zagorka dobila od svojih „obožavatelja“ i ljudi koji su cijenili njezin rad. Sastavni dio muzeja odnosno stana je i knjižnica u kojoj možete pronaći sav materijal za istraživanje o Mariji Jurić Zagorki. Također u muzeju se svake godine održavaju Dani Marije Jurić Zagorke, te se organiziraju različita događanja koja se odvijaju u samom muzeju.

foto: Anja Ćurić

foto: Anja Ćurić

Zagorka je imala cilj i bez obzira na to što se nije uklapala u društvo zbog svog načina razmišljanja, nikad nije odustajala. Ako vas zanimaju još neki detalji iz njezinog života i želite se informirate, adresu imate i obavezno posjetite ovaj predivni muzej.

Anja Ćurić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.