Mentalni trening – Novi trend u Hrvatskoj ili stvarni ključ do uspjeha?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Mentalni trening svoju je popularnost u Hrvatskoj dobio još prošle godine kada je trener naše vrsne atletičarke Sare Kolak upravo njih optužio za pogoršanje njezinih rezultata. Tada je istupio čitav niz sportaša kao što su Damir Martin, Dario Bašić i Ivan Horvat koji su mentalni trening predstavili kao ključ do njihove izvrsnosti, što je dovelo do zanimanja javnosti za sam pojam mentalnog treninga.


Mentalni trening zapravo je točno ono što bi na prvu ruku pomislili – trening za um. To je zapravo „jedinstvena tehnologija treninga, pristupa i alata koja je prilagođena svakom pojedincu za razvoj osobne izvrsnosti“, kaže Igor Čerenšek, jedan od osnivača Mentalnog treninga u Hrvatskoj. Važno je napomenuti kako mentalni trening u Hrvatskoj postoji već gotovo desetljeće, a svoju je popularnost stekao tek nedavno. Ono što je jedinstveno kod mentalnog treninga je to što je nastao iz spajanja nekoliko vrsta terapijskih pravaca, upravo kako bi se mogao prilagoditi svakome pojedincu. Cilj ove vrste treninga je pripremiti pojedinca na način da izgradi svoje samopouzdanje, koncentraciju, motivaciju i sve ostale faktore koji su određenom pojedincu potrebni do dopiranja takozvane „zone“. Zona je zapravo naziv za razinu svijesti osobne izvrsnosti, a kako i sam Čerenšek kaže zona je mjesto do kojega možemo doći svi, a ne samo sportaši. Tako se i sam Mentalni trening sastoji od niza različitih radionica kojima se na individualnoj ili grupnoj razini pokušava ostvariti određeni nivo „zone“.


Vrsni sportaši, ali i drugi polaznici edukacija mentalnog treninga kažu kako rezultate naučenog mogu primijeniti u svim segmentima svoga života danas. Upravo iz razloga što je stanje zone dostupno svima, radionice mentalnih treninga više nisu dostupne samo sportašima. Osoblje Mentalnog treninga organizira radionice za sportaše, trenere, poslovnjake, studente, djecu, ali i individualne radionice sve one koji smatraju da mogu postići više.
Nikolina Šekuljica

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.