Ministar Kuščević najavio projekte e-poslovanje i e-novorođenče

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Nakon konferencije “Upravljanje zaštitom kritičnih infrastruktura u kontekstu digitalne transformacije javne uprave i gospodarstva” ministar uprave, Lovro Kuščević, najavio je dva nova projekta e-poslovanje i e-novorođenče.

 

Izvor: Pixabay.com

Hina navodi kako je ministar Kuščević je izjavio da Vlada i Ministarstvo puno ulažu u digitalizaciju javne uprave, te da je dobar primjer tome sustav e-građani koji je uspješno razvijen i nudi samim građanima više od 40 različitih funkcija.  “Imamo nove projekte za iduću godinu. To su e – poslovanje za poduzetnike i obrtnike, te e – novorođenče, pa roditelji više neće morati  odlaziti u HZZO ili matični ured, već će sve potrebno moći napraviti iz naslonjača i sa svog računala” izjavio je Kuščević

 

Nova uredba o Centru dijeljenih usluga objavljena je prije nekoliko tjedana, koja za glavni cilj ima uvezati i povezati sva tijela državne i javne uprave u zajednički informacijski sustav, kako bi građanima omogućili da što manje obilaze šaltere. “Treba omogućiti državi da bolje komunicira s građanima i stvoriti uvjete da građani bolje i kvalitetnije komuniciraju s državom, kako bi iskoristili brojne prednosti u komuniciranju i vlastitom upravljanju svojim podacima i aktivnošću, te stvoriti uvjete za razvoj digitalnog gospodarstva”, rekao je Gordan Akrap iz zagrebačkog Instituta za istraživanje hibridnih sukoba. Akrap je dodao kako je naglasak prvotno na procesu digitalne transformacije države i društva u kontekstu strategije nacionalne sigurnosti, navodi Hina.

 

Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić upozorio je i na nedostatak helikopterskog sustava spašavanja ljudi koji u određenim situacijama može biti neophodan, također se nada da će Vlada uzeti u obzir i ovaj problem čije bi rješenje moglo spasiti živote. Oglasio se i Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman koji ukazuje na to da se određene krize ne mogu predvidjeti te da se za to treba ispuniti dio preduvjeta, a prije svega je potrebna i složenija organizacija. Organizatori konferencije o upravljanju zaštitom kritičnih infrastruktura su Institut za istraživanje hibridnih sukoba, Udruga sv. Jurja, InfoDom i Adriatic Security Solutions, a na njoj sudjeluje stotinjak relevantnih stručnjaka iz državnog, javnog, privatnog i akademskog sektora, prenosi Hina.

 

Dora Nizić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.