MJESTIMICE S KOMENTAROM: A SADA VLADA, A KADA NAROD ?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

DOBRO DOŠLI U HRVATSKU, ZEMLJU GDJE SE ZAKONI PRILAGOĐAVAJU VELIKIMA, DEMOKRATSKI BRAKOVI RASPADAJU PRED OČIMA JAVNOSTI, VLADE UZDIŽU KAO FENIKS IZ PEPELA, A MIKROFONI KORISTE KAO ORUŽJE

Bio je ovo plodonosan period protekla dva tjedna, barem po pitanju izjava i demokratskog cirkusa. Toliko plodonosan da smo ponovno zaboravili na vanjsku politiku, jer umalo nismo imali nikoga da nas predstavlja izvan granica Lijepe Naše. Nažalost još uvijek imamo predstavnike, nakon epizode – razvod braka na Hrvatski način u izvedbi koalicije Most – HDZ, sezona 2, epizoda – još u nastanku.

Foto: pixabay.com

Sve je počelo ovako – Bio jednom jedan Agrokor, a vlasnik mu Ivica Todorić. Godinama se Agrokor širio i širio, kupovao od igle do lokomotive, zapošljavao, otvarao kioske i podružnice, javno se hvalio, branio od zlih nasrtaja dežurnih dušebrižnika i štitio čast kralja Todorića. U Agrokoru je tada radio i jedan princ imena Zdravko Marić. Kao pravi vitez svoju ekonomsku dužnost obavljao je ponosno i stasito, gradeći iskustvo zbog kojeg će jednoga dana pri zapošljavanju u ministarstvu financija moći reći – Ja zaista znam sve tajne hrvatskog gospodarstva i ekonomije. I tako su godine prolazile, a kraljevstvo je mirno stajalo. Sve dok jednoga dana plemići iz redova dobavljača nisu rekli dosta i istupili pred pučane pa rekli – Kralj Todorić nas ne plaća ! Njegovo kraljevstvo satkano je od laži, kralj je gol ! Ostatak priče gdje nastaje famozni lex Agrokor, Todorić predaje kraljevstvo u ruke kneza Ramljaka i banke uskaču u pomoć znate…pa ćemo malo premotati basnu na Dan D.Ili u slučaju Lijepe Naše dan Ž. Kao i svakoga tjedna, Okrugli stol mudraca okupio se na sastanku kako bi dizali sinkronizirano ruke u ime naroda i kraljevstva. Sada već iskusan, princ Marić postao je član redova mudraca ,no mnogi nisu zaboravili da je kriza u kraljevstvu nastala upravo u redovima gdje je nekoć Marić djelovao kao princ. Kada je došao trenutak još jednog sinkroniziranog podizanja ruku u ime Marića, tri mudraca iz redova čarobnjaka Mosta ruku ne podizaše. Glavni starješina Andrej Plenković ostadoše u zatomljenom šoku, no kao pravi mudrac pripremiše plan prije Okruglog stola. Dvoranom se zaori rečenica:

„Molio bih vilu tajnicu da pripremi papire za razrješenje mudraca ministara!“

Upravo ta administrativno dosadna rečenica kada izbacimo vile i mudrace, razlog je zbog kojeg će se zgrade izvršne i zakonodavne vlasti tresti, brakovi će popucati, a mi ćemo na volumenu 20 na televiziji gledati kako politika još jednom igra u svoju korist uz minimalne odmake prisilnog izglasavanja zakona o arhivima u Saboru.

U ovom napetom trileru demokracije imali smo prilike tih dana gledati suludu bitku ljudskih nagona i politike – Neki se nisu smjeli dizati sa stolice, poneki su u svoje saborske stolice stavljali druge ljude, neki su prizivali masone. Bilo je i onih koji bi imali sadržajno kvalitetne sugestije poput zastupnika Bojana Glavaševića, no one bi se događale u 1 ujutro pa ih je malo tko i vidio.

Netko bi neupućen pitao – Pa pobogu zašto ? Što li se to događalo da su poneki prozivali za veleizdaju ? E pa događala se demokracija na Hrvatski način. Naime, nakon odluke premijera Plenkovića prema zakonodavnim i Ustavnim okvirima cijela priča preselila se u glavno tijelo za skandale i zakone – Hrvatski Sabor. Pa su se redom morale izglasati stavke – povjerenje ministru financija Zdravku Mariću, povjerenje predsjedniku Sabora Boži Petrovu i kao šlag na kraju izglasavanje o raspuštanju Sabora.

Negdje je pošlo po zlu, to svi znamo. No, kada bi se tražio točan razgovor na hodniku ili u kancelariji gdje su se stvari otele kontroli, teško bi smo kronološki došli do njih. Pa su se tako krenuli kupovati glasovi, sporni saborski zastupnici poput Tomislava Sauche, Brune Esih, Zlatka Hasanbegovića i Željka Glasnovića postali su plodno tlo za – „Skandal ću ti napravit!“ rečenice, a u svemu tome narod se pitao – „Idemo li na nove izbore ? Majko božja koga da odaberem? Ima li ovo sve smisla?“

Pa je tako USKOK-om progonjeni Tomislav Saucha zbog afere Dnevnice, odustao od svojih dugogodišnjih partnera iz redova SDP-a i glasao za Marića. Ubrzo je dehidrirao, a napadi da je pristao na dogovor s HDZ-om su počeli.

Nedugo nakon, Hasanbegović i Esih, ultradesničari skoro su pobjegli rukama HDZ-a da bi na kraju ipak pristali biti uz Marića. Ali su svoj teatar izveli na kandidaturi za lokalne izbore, pa je Hasanbegović maestralno izletio iz svoje ne tako desne stranke.

Došlo je tu i do verbalnih okršaja. Uvijek ekscentričan Željko Glasnović svoju je karijeru odlučio zaokružiti prijedlogom guranja mikrofona novinaru u najmračnije mjesto ljudskoga tijela, a nije um ! A sve zbog pitanja povezanog uz njegove rečenice – Nikad ne bih s određenim ljudima surađivao, a potom je i surađivao i zbunio mnoge. Ne treba ni spominjati da ga je ta izjava skupo koštala osude javnosti, neovisno koliko je možda u njegovoj glavi vrckasto i vicik zvučala. Pa će tako gospodin Glasnović zauvijek ostati zapamćen po žutom mikrofonu i njegovim željama s istim.

Božo Petrov u konačnici je dao ostavku na mjesto predsjednika Sabora i time postao narodni heroj Metkovića. Ovdje bi vrijedilo napraviti digresiju i spomenuti da su srednjoškolci iz Metkovića izumili uspornike koji se aktiviraju tek kada automobil na cesti prolazi prekomjerenom brzinom. Bravo dečki, valjda će i za vas neka bakljada i janjac uskoro.
No, ovdje mukama po Vladi nije bio kraj. Zapravo, tim potezom cijela zavrzlama samo se dodatno zapetljala. Pa su tako na pitanje – Tko će biti nova tri ministra u Vladi znali odgovor samo oni koji ga nisu dali i Sabor je raspušten do kraja lokalnih izbora. Manjine, zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac i zastupnik talijanske manjine Furio Radin postali su glavni zgoditak u lokalno-državnoj utrci oporbe i vladajućih, a mikrofonom i kulturom poznati Glasnović isposlovao je basnoslovne novce iz proračuna za isplatu mirovina pripadnicima HVO-a kako bi vladajući dobili njegov glas. Sukobi interesa, optužbe, međusobna prepucavanja, narodni folklor, dugovi Agrokora sve veći, ne nazire se kraj – kako epizode tako ni sezone. Kako kaže priznata emisija HR-a „A sada Vlada“ traje od 0-24, punom parom brod plovi u elitna pregovaranja privilegiranih. A u svemu tome postavlja se pitanje.

„A kada narod“ i ima li ga uopće više? Ponude Njemačkog tržišta i sve nježniji prosvjedi dali bi naslutiti da ta emisija svoju sezonu, čak ni epizodu nije dobila. Za kraj: croexpress.eu
p.p.s Zaboravih i na hit u ovoj krizi, trenutak kada HNS-ov Ivan Vrdoljak naziva ružu Hrvatske i osnivačicu stranke Savkom Dabčević Kurac. A zatim Kučan. Da i to se dogodilo.

Ema Bašić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.