Mladi odlaze iz Hrvatske

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

Izvor: Pixabay.com

Zbog slabog obrazovnog sustava u Hrvatskoj velik se broj mladih odlučuje na odlazak na studij u inozemstvo. Gabrijela Šalić, dvadesetogodišnja studentica Fakulteta političkih znanosti smatra kako je hrvatski obrazovni sustav suhoparan i teoretski. Studira u Hrvatskoj, ali svakim danom je sigurnija u odlazak. Planira završiti preddiplomski studij novinarstva u Hrvatskoj, a nakon toga ponovno upisati studije politike, ruskog i hrvatskog na Basel Universitetu u Švicarskoj.

“U početku sam bila optimistična u vezi studiranja u Hrvatskoj, ali sam s vremenom postala ogorčena samim sustavom i stanjem u državi”, navodi ona.

Gabrijela ima boravišnu i radnu dozvolu u Švicarskoj pa se zbog toga odlučila baš za tu zemlju. Da su okolnosti drugačije vjerojatno bi se odlučila za studij u Danskoj ili Švedskoj za koje smatra da imaju iznimno kvalitetan obrazovni sustav.

“Veliku ulogu u mojoj odluci odigrao je odlazak moje obitelji u Švicarsku, a ja sam odlazak prvotno, pretežito zbog ideala odbila. Ali, nakon što sam ostala sama, susrela se s raznim problemima u sustavu države i neinteraktivnoj nastavi u kojoj se predznanje očekuje, promijenila sam mišljenje”, rekla je Gabrijela.

Besplatni studiji ili oni s niskim troškovima trenutno su vodeći. Švicarski obrazovni sustav učenike starije od 16 godina do dobi od 26 potiče novčanim sredstvima te postoji mogućnost redovnog studiranja uz stalni posao. Pod tim se podrazumijeva trodnevni rad i dvodnevno studiranje. Od stranih studenata se ne traži potvrda o predznanju jezika, iako je dobrodošla. Isto tako, pružaju mogućnost besplatnog tečaja njemačkog jezika unutar fakulteta prvih pola godine kako bi se studentima olakšala integracija kroz rasprave.

Prema posljednjim podacima izvan Hrvatske studira oko 8700 studenata. Ako se stanje unutar države na ekonomskoj razini ne promijeni te ako se obrazovni sustav ne restrukturira, prema mišljenju stručnjaka, broj će se znatno povećati.

 

Mihaela Lazar

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.