MODERNIZACIJA STRUKOVNOG OBRAZOVANJA NAJAVLJENA ZA 2018.

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Nakon što je mini kurikularna reforma, kako ju je nazvala ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje i obrazovanje, Maja Jukić, ušla 2013./2014. godine u srednje strukovne škole napokon se počelo govoriti o strukovnom obrazovanju. Provedeno je vanjsko vrednovanje te je predstavljena publikacija Novi horizonti strukovnog obrazovanja – Izvještaj vanjskog vrednovanja eksperimentalne provedbe novih strukovnih kurikuluma.
Tada je  naglašeno da kurikulumi možda nisu savršeni, ali da to nije kraj. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe najavila je da će Agencija za 2018. godinu osigurati 5 milijuna eura za strukovno obrazovanje, prenijela je Srednja.hr

 

Pixabay.com

U ponedjeljak, na radnom sastanku pomoćnika ministrice i suradnika s ravnateljima strukovnih škola Sisačko-moslavačke županije, Vlado Prskalo je najavio upravo reformu strukovnog sustava za 2018. godinu.

„Mladi napuštaju zemlju, a nama nedostaje građevinskih radnika, zavarivača i još nekih struka, pa moramo uvoziti radnike. To moramo promijeniti.“ , izjavio je Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja.

Prskalo je konstatirao da strukovno obrazovanje u Hrvatskoj zahtijeva radikalne promjene kako bi se mogla prilagoditi zahtjevima tržišta te će se iz toga razloga sljedeće godine započeti reforma koja će omogućiti obrazovanje za deficitna zanimanja i sigurno zapošljavanje. Nadodao je kako su za taj projekt sredstva već osigurana, prenose Vijesti.hr.

Sudionici sastanka usuglasili su se da bi planirane promjene utjecale na manje iseljavanje mladih u inozemstvo. Na pitanje novinara o negativnom stavu mladih i roditelja prema trogodišnjem školovanju, Prskalo je odgovorio da je nužno izgraditi sustav koji će se vrednovati po kompetencijama koje će učenik steći obrazovanjem, a ne broju godina školovanja.

U petak je održana konferencija „Uloga škola u modernizaciji strukovnog obrazovanja“ na kojoj je više od 90 posto ravnatelja hrvatskih strukovnih škola izrazilo uvjerenje da će uspješno modernizirati strukovno obrazovanje. Svrha konferencija je bila ojačati vezu između Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i ustanova za strukovno obrazovanje, prenosi HINA.

Arijana Petek

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.