MOJA MEKSIČKA AVANTURA by: Astrid Čada

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U Sjedinjenim Meksičkim Državama, točnije u malom mjestu Playa del Cancun, imala sam prilike provesti tjedan dana. Od 9. do 16. travnja uživala sam u čarima meksičkih plaža, meksičke hrane i alkohola, te temperaturi od 30º Celzijevih.

Za one koji ne znaju Meksiko je federalna republika koja broji oko 108 milijuna ljudi, te je kao takva 11. država po broju stanovništva u svijetu. U Meksiku, osim španjolskog kao službenog jezika gotovo svako priča i engleski (ovaj narod živi od turizma). Ista je situacija kod valute koja je meksički peso, no sve možete platiti u američkim dolarima. Zbog toga je Meksiko najčešća destinacija za odmor mnogih Amerikanaca i Kanađana.
Prvi dojam

Na meksički aerodrom sletjela sam u nedjelju oko 2 popodne, te pokušala pronaći WI-FI dostupan javnosti kako bi se javila svojoj obitelji. Naime, u Meksiko – Cancun putovala sam sama, direktno s natjecanja u sinkroniziranom klizanju održanog u Sjedinjenim Američkim Državama – Denver, te mi je bilo veoma bitno javiti se roditeljima i dečku čiji je avion dolazio nekoliko sati kasnije.
Problem Interneta u Meksiku – NEMA GA. Točnije, plaća se. Što je sasvim u redu, jer kada si turist i želiš komunicirati sa svojom obitelji, prijateljima, boljom/lošijom polovicom – nećeš pitati koliko košta. Jednostavno ćeš platiti. No, ja sam sat vremena bauljala aerodromom gdje su na svakom uglu vikali ”Senorita” i nešto dobacivali i pokušala pronaći mjesto gdje mogu kupiti taj famozan bon. Na kraju, sav se trud isplatio – platila sam Internet kojih 120 pesosa (oko 3 američka dolara) i bila sretna i zadovoljna.

Vožnja od aerodroma do resorta u kojem smo bili smješteni trajala je kojih pola sata, no vrijedila je svake sekunde čekanja. Apartman s pogledom na pješčanu plažu i bazenom ispred ostavio me bez daha i shvatila sam da ovaj mali godišnji odmor može početi.

Foto: Astrid Čada

Foto: Astrid Čada

Foto: Astrid Čada

Foto: Astrid Čada

  Playa del Carmen

Prosječna temperatura u Playi del Carmen je 29 º Celzijevih, pješčana plaža proteže se duž cijele obale Karipskog mora koji se ulijeva u Atlantski ocean. Bez obzira na oazu prekrasne prirode i iguana kojih ima na svakom koraku, zbog morskih struja na obalu se nasukava doista svašta. Prvo, količinu morske trave nemoguće je istrijebiti, unatoč tome što je zaposlenici hotela i resorta zakopavaju u pijesak i imaju angažirane bagere kako bi se što više plaža počistila, protiv prirode jednostavno ne možete. No, s morskom travom na obalu još dolazi i komadi drveća, te plastike.

Foto: Astrid Čada

Foto: Astrid Čada

Svi resorti koji se nalaze u Playi del Carmen udaljeni su od centra grada, tako da za svaku daljnju akciju treba taksi. Cijene taksija doista su pristupačne, za nešto manje od 5 američkih dolara možete doći na drugi kraj grada.
Ako ste Meksiko zamišljali kao ja – brojne male šarene kućice jedna pored druge, miris meksičke hrane i muzika koja se širi dvorištima i ulicama, bili ste u pravu. Jer točno tako i izgleda. Meksičkim zakonom propisano je da ukoliko je kuća čiji si vlasnik nedovršena, tada nisi u obavezi plaćati porez na nekretninu. Iz tog razloga je većina kuća nedovršena, a vjerojatno nikada ni neće biti dovršena. U centru grada, drugačija je priča – s obzirom na prljavštinu koja vlada ulicama u periferiji, centar grada je čist, te prepun restorana i suvenirnica za turiste.

Foto: Astrid Čada

Foto: Astrid Čada

Foto: Astrid Čada

Foto: Astrid Čada

 

Hrana i piće

Izbor hrane je doista raznovrstan tako da svi mogu odabrati nešto za sebe. Ipak, kakva bi to bila meksička avantura da nisam probala sto i jednu vrstu fahita, nachosa, tortilja s guacamole umakom ili pak onim od crnog graha koji je fenomenalan. Jedan dan otišli smo na večeru u hotel koji ima pogled na cijeli grad, i jeli odličnu morsku hranu.

Foto: Astrid Čada

Foto: Astrid Čada

Foto: Astrid Čada

Foto: Astrid Čada

Mohito, margarita, cerveza (pivo), tekila i flaširana voda jedina je tekućina koja ti treba da preživiš na ovim vrućinama.

Foto: Astrid Čada

Foto: Astrid Čada

Plivanje s dupinima

Dok je moj dečko išao na dubinsko pecanje riba (i ulovio ih s prijateljem pet – od kojih nijedna nije težila ispod 20 kila), ja sam se odlučila na plivanje s dupinima. Za razliku od pristupačnih cijena kada je u pitanju hrana i transport, ovakve aktivnosti platit će te puno više. Osnovni paket koji uključuje plivanje s dupinom, davanje puse dupinu i ples dupina košta 99 američkih dolara. S tim računajte na to da morate platiti profesionalnog fotografa još 80, avanturu s dupinom ukupno će te platiti skoro 200 američkih dolara. Nošenje vlastitog fotoaparata ili mobitela nije dopušteno, a kada ste se već odlučili na ovako nešto isplati se i dovesti doma koju fotografiju.

Foto: Astrid Čada

Foto: Astrid Čada

Tiki, dupin s kojim sam se slikala star je 14 godina, pojede oko 12 kila dnevno, te je veoma dobro izdresiran. Koža mu je glatka i mekana, a odlično postupa s ljudima i djecom.

Adios!

U kofer sam spakirala brojne suvenire – morala sam kupiti sombrero, male tekile, magnete i majice za moje ukućane i prijatelje koji možda nikada neće imati priliku otići u Meksiko. Uostalom, moja majka sakuplja magnete pa se nisam mogla vratiti bez njih.
Drago mi je da sam imala priliku posjetiti Meksiko, vidjeti taj stil i način života, vidjeti kako izgleda taj dio svijeta koji se potpuno razlikuje od ovog našeg. Možda bih se u nekoj dalekoj budućnosti voljela vratiti i iznova doživjeti meksičku avanturu, no do tada postoji lista mjesta koje planiram posjetiti!

 

 

Astrid Čada

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.