MUZEJ GRADA ZAGREBA POZIVA NA OTVORENJE IZLOŽBE „TRNJE – PROSTOR I LJUDI“

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U Muzeju grada Zagreba, kao dio projekta Zagrebački kvartovi, u srijedu, 28. ožujka u 19 sati, otvorit će se studijska izložba „Trnje – prostor i ljudi“. Izložba je posvećena kvartu koji je u posljednjih stotinjak godina evoluirao od periferije do šireg centra grada te prati pojavu trnjanskog prostora na rubnim dijelovima karata grada Zagreba u 19. stoljeću, izgradnji radničkih naselja između dvaju svjetskih ratova, život sela, razdoblje modernizacije nakon Drugog svjetskog rata i postupnu integraciju Trnja u tkivo grada, prenosi H-alter.

 

Radi se o četvrtom dijelu višegodišnjeg interdisciplinarnog projekta koji se bavi preobrazbom zagrebačke periferije, od druge polovice 19. stoljeća do danas, u čijem su fokusu gradske četvrti Trnje i Trešnjevka,

webapi2.hina.h

prenosi Hina.

 

Višegodišnji program Muzeja grada Zagreba započeo je još 2009. godine pripremama za studijsku izložbu „Pola stoljeća Trnskog – priča jedne generacije“. Uspješan obrazac održao se i na narednim izložbama kao što je „Zagrebačka Dubrava – od predgrađa do grada“ koja se održala 2012. godine te „Maksimir – povijest i kvartovski simboli“ koja se održala 2014. godine. Izložbama su prethodila istraživanja, prikupljanje fotografija i razgovori sa stanovnicima kvartova, prenosi Hina.

 

webapi2.hina.h

„Studijske izložbe nastoje posjetiteljima predstaviti kvartove i stanovnike spajajući pogled izvana, prostorni razvoj, izgradnju, društveni život, privredu, svakodnevicu, s osobnim iskustvom.“, rekao je Kristian Strukić, autor i voditelj projekta. Strukić smatra da pristup u kojem sjećanja pojedinaca i fotografije iz obiteljskih albuma postaju važnim sadržajima scenarija, izložbi doprinosi povezivanju Muzeja s građanima, dok priče ispričane od strane stvarnih aktera prenose na izložbe dio kvartovske svakodnevice i pružaju pogled iznutra na događaje, prostor i vrijednosti, prenosi Nacional.hr.

 

Izložba „Trnje – prostor i ljudi“ fokusirana je na promjene životnih okolnosti i transformaciju prostora kao posljedicu integracije radničkih četvrti i seoskih naselja u tkivo grada. Proces modernizacije u tom dijelu odvijao se različitim intenzitetom od druge polovice 19. stoljeća pa sve do danas. „Od administrativnog pripojenja trnjanskog prostora gradu Zagrebu 1850., preko izgradnje željezničke pruge koja je presjekla grad učinivši Trnje prometno izoliranom periferijom, do nerealiziranih planova četrdesetih i pedesetih, izložba nastoji kompleksno zaroniti u povijest prostora današnje gradske četvrti.“, najavljuju iz Muzeja grada Zagreba, prenosi Hina.hr.

 

webapi2.hina.h

Arhitektura, modernizacija, urbanizam, te društveni život i svakodnevica zastupljeni su povijesnim pregledom u šest tema. Trnje se predstavlja kao cjelina, ali isto tako se pokušava učiniti vidljivim razne dijelove gradske četvrti, prostore s vlastitim identitetom te povijesna naselja: Vrbik, Martinovka, Staro Trnje, Cvjetno naselje, Kruge, Sigečica, Kanal i Savica. U toj temi koristila su se sjećanja stanovnika i fotografije iz obiteljskih albuma, a povijest kvarta ispričat će se u prvom licu, prenosi H-alter.

 

Izložba ostaje otvorena sve do 24. lipnja, a cijena ulaznice u muzej iznosi 10 kn, prenosi Prvi.hr.

 

Arijana Petek

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.