Najljepša mjesta u Hrvatskoj

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Republika Hrvatska obiluje magičnim mjestima, a popis najljepših destinacija poprilično je dug. Čini se kako tom popisu nema kraja, pa smo za Vas izdvojili samo neka mjesta koja vrijedi posjetiti. Svako od njih krije svoju vlastitu legendu.

 

Nacionalni park Plitvička jezera
Prema legendi jezera su nastala nakon velike suše. Ljudi, životinje i biljke čeznuli su za vodom. Narod se stalno molio sve dok se u dolini nije pojavila Crna kraljica koja im se smilovala. Uz jak vjetar i grmljavinu pala je kiša te su se oformila jezera. Danas ih ima 16, a smještena su između Male Kapele i Plješivice. Povezana su pjenušavim slapovima i kaskadama te se stepenasto prelijevaju i silaze jedno u drugo. Bogatstvo flore i faune, planinski zrak te prostrani šumski kompleksi omogućit će Vam pravi odmor u prirodi i bijeg od svakodnevice!

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9d/Plitvice_Lakes_National_Park_%282%29.jpg/1280px-Plitvice_Lakes_National_Park_%282%29.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9d/Plitvice_Lakes_National_Park_%282%29.jpg/1280px-Plitvice_Lakes_National_Park_%282%29.jpg

Dugi otok
U zadarskom arhipelagu smješteni su ovi hrvatski Havaji. Otok obiluje pješčanim plažama i tirkiznim morem. Tamošnja najljepša plaža je Sakarun u uvali Saharun pokraj mjesta Veli Rat. Ono što ovu plažu razlikuje od svih ostalih je nadrealno tirkizno more i bijeli pijesak. Ovdje nema buke niti gužve, pa je ovo idealno mjesto za odmor duše i tijela. Dugi otok pruža i druge ponude. Ako ste u potrazi za smještajem, možete isprobati ludu otočku avanturu – spavanje u najvišem svjetioniku na Jadranu. Prema legendi žuta boja ovog svjetionika dobivena je pomoću 100 000 žutanjaka koji su korišteni u izgradnji lanterne.

https://c1.staticflickr.com/8/7249/7809732126_ba4c1c67ba_b.jpg

https://c1.staticflickr.com/8/7249/7809732126_ba4c1c67ba_b.jpg

Uvala Žanja, Lubenice

Glavna atrakcija uvale je Plava Grota (Modra spilja) podno mjesta Lubenice na otoku Cresu. Spilja je smještena na rubu plaže u stijeni, a unutar nje je mala šljunčana plaža. Posebnost spilje su pukotine u stijenama kroz koje isijava svjetlost. U ljetnim popodnevnim satima kada je sunce u povoljnom kutu može se vidjeti prekrasan doživljaj igre svjetla i vode. To stvara plavu boju u raznim nijansama. Također, Lubenice imaju svoju legendu. Dobile su ime po djevojci Ljubici. Otac ju je istjerao iz Osora zbog ljubavnog odabira. Potom se je Ljubica nastanila na brdo koje je po njoj dobilo ime.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Boats_in_the_cove_%C5%BDanja.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Boats_in_the_cove_%C5%BDanja.jpg

Dvorac Trakošćan
Ovo je jedan od najatraktivnijih dvoraca, a smješten je u Hrvatskom zagorju blizu Varaždina. Izgrađen je u 13. stoljeću, a prema legendi ime je dobio po tračkoj utvrdi iz doba antike. Druga legenda kaže da je naziv dobio po vitezovima Drachenstein iz ranog srednjeg vijeka. Vlasnici dvorca dugi niz godina bila je obitelj Drašković, a kasnije se u njemu otvara muzej. Tamo se može pronaći zbirke oružja, slika, grafika, namještaja, knjiga i fotografija. Također, dvorac je okružen umjetnim jezerom, livadama i egzotičnim drvećem.

https://c1.staticflickr.com/2/1291/4685315400_816f80d993_b.jpg

https://c1.staticflickr.com/2/1291/4685315400_816f80d993_b.jpg

 

Katarina Duvnjak

 

 

Izvori:
http://www.slobodnadalmacija.hr/stil/putovanja/clanak/id/250792/plitvicka-jezera–neopisiva-ljepota-koju-treba-dozivjeti
http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/1262574/dugi-otok-zbog-silnih-ljepota-prozvan-hrvatskim-havajima/
http://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/zvijezde-zabava/hrvatski-hawaii-jeste-li-culi-za-saharun—296230.html
http://www.apartments-cres-losinj.com/zanimljivosti/quisque-nisi-mauris-faucibus-non-magna-vitae-maximus2
http://www.yacht-rent.hr/pedeset-nijansi-plave-modra-spilja-na-otoku-cresu
http://www.trakoscan.hr/povijest.html
http://punkufer.dnevnik.hr/clanak/trakoscan-zasto-je-jedan-od-najatraktivnijih-hrvatski-dvoraca-mamac-za-turiste—430653.html

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.