Najljepši nogometni domovi

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Novo doba donijelo je i nova konstrucijska rješenja. Izgrađeni su brojni stadioni, jedan ljepši od drugoga. Svaki ima neku svoju posebnost, ali ovih pet posebno iskaču.

Na petom mjestu najljepših stadiona nalazi se Olimpijski stadion u Berlinu. Ovaj stadion izgrađen je 1936. godine, za Olimpijske igre koje su tada održane u Berlinu. Jedan je od rijetkih stadiona koji je potpuno netaknut preživio II Svjetski rat, a svjedočio je povijesnom osvajanju zlatne medalje Jessea Owensa na Olimpijskim igrama 1936. Od svoje izgradnje, stadion je doživio dvije veće promjene, a sada domaće utakmice na njemu igra BSC Herta. Kapacitet stadiona je 75.000 ljudi.

Izvor: goruma.de

Izvor: goruma.de

Nakon Berlina na red dolazi Nacionalni stadion na Tajvanu. Iako je relativno mali stadion sa samo 55.000 mjesta poseban je po tome što izgleda kao slika zmaja. Druga posebnost ovog stadiona je ta što svu energiju koju koristi za rad dobiva izravno od sunca. Naime, na  krovu stadiona su postavljene solarne ploče koje se koriste kao izvor energije. Ovaj stadion je domaćin većine utakmica tajvanske nogometne reprezentacije.

Izvor: solarpedia.com

Izvor: solarpedia.com

Sljedeći na listi najljepših stadiona je stadion u Johannesburgu. Stadion ima kapacitet od 94.000 ljudi, a napravljen je na lokaciji bivšeg rudnika zlata. Po noći stadion izgleda kao peka ispod koje gori vatra. Sadašnji naziv stadiona je Soccer City, a završno ruho dobio je kada je Južna Afrika organizirala Svjetsko nogometno prvenstvo.

Izvor: dpchallenge.com

Izvor: dpchallenge.com

Wembley je sljedeći na listi. Drugi najveći stadion u Europi sa kapacitetom od 90.000 gledatelja. Brojke koje opisuju ovaj stadion zbilja su impozantne. Stadion obuhvaća prostor od 4.000.000 m³. Na njegovu površinu stalo bi 25.000 autobusa na kat ili 7 milijardi litara mlijeka. Posebnot ovog stadiona je djelomično pomično krov na kojemu se nalazi 134 metra visoki luk.

Izvor: wembleystadium.com

Izvor: wembleystadium.com

Najljepši stadion je dom nogometnog kluba Barcelona. Camp Nou najveći je stadion u Europi, a kapacitet mu je gotovo 100.000 mjesta. Napravio ga je arhitekt Norman Foster, a izvana ima prozirne ploče u bojama kluba, plavo i crveno. Ovaj stadion ima poseban retro izgled koji nikada neće dostići novi stadioni.

Izvor: cudaprirode.hr

Izvor: cudaprirode.hr

Tin Budi

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.