Naljepnica koja vas preko mobitela upozorava na UV zrake

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Svjesni štetnosti UV zračenja i opasnosti raka kože, La Roche-Posay je pokrenuo MY UV PATCH. Naljepnica se poput flastera nosi na koži, rastezljiva je i može se prilijepiti na bilo koje područje kože koje je izloženo suncu. Gotovo je neprimjetna, površine jednog centimetra kvadratnog i debljine 50 mikrometara, što je polovica prosječne debljine vlasi.

Nakon lansiranja internetske platforme SkinChecker i kampanje za poticanje ljudi diljem svijeta na provjeravanje svojih madeža, La Roche-Posay ovime je napravio korak dalje. Naljepnica sadrži fotoosjetljiva bojila koja se prilagođavaju koži i mijenjaju boju kada su izložena UV zrakama. Označavaju različite stupnjeve izloženosti suncu i o tome obavještavaju kreiranu mobilnu aplikaciju.

Sunce zrači ultraljubičasto zračenje UVA, UVB i UVC, pri čemu je najjače s oznakom C. Iako ozonski omotač zaustavlja od 97 do 99 posto zračenja, jedan dio A i B zračenja ipak dolazi do nas.
Pošto uskoro dolazi ljeto, nužno je paziti na njihovu štetnost. Svi znamo koliko su bolne opekline. Međutim, dugoročna izloženost takvim zračenjima dovodi do ubrzanog starenja i raka kože. Prema američkom Udruženju za zaštitu od raka, solarij nije ništa manje štetan. Iako je postojalo vjerovanje kako UVA zračenje prisutno u solariju izaziva samo tamnjenje kože, brojne studije su dokazale kako je to zračenje jednako krivo za oštećenje stanica.

Foto: Unsplash/Tomas Salas

Sunčanje ima puno više prednosti nego nedostataka, ali je tajna u umjerenosti. Stručnjaci sa sveučilišta Edinburgh otkrili su kako sunčanje snižava povišeni krvni tlak i pomaže u sprječavanju srčanog i moždanog udara. Isto tako, sunce je naš izvor vitamina D koji jača imunitet. Zato jedva čekamo sezonu sunčanja, naravno, uz malu dozu opreza.

Emina Prljača

 

Poveznice:

http://zena.rtl.hr/clanak/koza_kosa_i_nokti/predstavljen_my_uv_patch__prva_nosiva_naljepnica_koja_korisnicima_omogucuje_mjerenje_i_pracenje_izlaganja_uv_zrakama/19789
http://www.24sata.hr/lifestyle/vodic-kroz-uv-zracenje-otkrij-koliko-je-sunce-opasno-za-nas-427268
http://ordinacija.vecernji.hr/zdravlje/ohr-savjetnik/suncanje-rjesava-problem-visokog-tlaka/

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.