‘Narrow living’

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ovoga puta okrenuli smo se ljubiteljima arhitekture i dizajna i donosimo nešto po njihovom ukusu. Točnije mjeri! Ako volite male i intimne interijere, ali isto tako volite imati i vlastiti vanjski prostor, u sljedećem članku donosimo nešto za Vas. Predstavljamo jedan od posljednjih trendova iz područja kulture življenja; život u malom prostoru. Donosimo kratku i slatku priču o uskim kućama.

Izvor: Pinterest.com

Iako se čine vrlo male i skučene, kuće uskog tlocrta upravo zbog pomnog planiranja i dobrog promišljanja zapravo nude mnogo više prostora nego što se na prvo pogled čini. Pravi ‘boom’ ovi oblici stambenog prostora doživljavaju u velikim gradovima i urbanim središtima u kojima su cijene zemljišta, ako ih uopće ima, prilično visoke, stoga ovakve objekte često vidimo u prostorima koji su planski često bili previdjeti.

Ovakve su kuće počele nicati u zemljama gdje se zemljište oporezuje po širini poput Vijetnama ili Nizozemske, stoga su tamo ovakvi stambeni objektni već dobro poznati i široko rasprostranjeni.

Izvor: Pinterest.com

Kada govorimo o ovakvim tipovima kuća, zaboravite sve što znate o rasporedu prostorija. Uske kuće prostiru se u visinu, a to je ujedno i jedan od načina odvajanja prostora; umjesto klasičnih pregrada (zidova), za odvajanje prostorija, arhitekti koriste više etaža ili poluetaža. Pregradbeni zidovi u ovakvim prostorija često nisu opcija, što zbog uštede prostora, što zbog ograničenog izvora svjetlosti.

Najuža kuća na cijelom svijetu nalazi se u Poljskoj, a djelo je Jakuba Szczesny-a, poljskog arhitekta. ‘The Keret House’ je kuća čija je namjena biti privremeni dom putnicima koje posao dovede u poljski glavni grad Warszawu gdje je kuća i smještena. Nalazi se u samom centru grada, a okružuju je dvije zgrade. U najširem dijelu, kuća broji svega 122 centimetra.

Mnogo ovakvih primjera nalazimo u Japanu, zemlji poznatoj po životu u malim prostorima. Pravi je primjer kuća ‘Lucky Drops’ koja se nalazi u predgrađu Tokya. Samo ime dobila je po neobičnom kapljičastom obliku koji je, uz naravno širinu, ističe od ostalih građevina u okolici. Pročelje je ujedno najviša (29.3 m) i najšira (3.2 m) točka kuće koja se u dubinu sužava i snižava.

Izvor: Pinterest.com

Još jedan primjer nalazi se na adresi u Londonu; ‘Slim house’ koja je široka svega 2.3 metra jedna je od popularnijih primjeraka. Iako uska, pametnim rješenjima arhitektonskog tima studija ‘Alma-nac’, u ovoj se kući na tri etaže mogu pronaći dvije kupaonice i čak četiri spavače sobe! Uz to, kuća ima i maleni vrt u stražnjem dijelu. Nedavno je stavljena na prodaju, a cijena doseže pozamašnih 1 milijun britanskih funti.

Na ovim smo primjerima vidjeli kako ‘manje’ može biti ‘više’, a ujedno može biti kreativno, atraktivno, iznenađujuće prostrano i vrlo zanimljivo. Što Vi mislite?

Vanja Hozmec

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.