Naučite reći ‘NE’

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Svi smo se barem nekoliko puta našli u situaciji da smo pristali na nešto, iako zapravo to nismo htjeli. Bilo da je riječ o običnoj kavi, izlasku ili pomaganju nekome, često ne znamo reći ne, iako bismo htjeli. Ipak, za to je potrebno malo hrabrosti, odlučnosti i vježbe.

U redu je biti pristojan i učiniti nekome uslugu, pomoći s nečime prijateljici ili prijatelju, ali ako stalno pristajete na stvari koje ne želite ili za koje baš i nemate volje ili vremena, to nema veze s dobrim odgojem, pa da ispadne da ste neodgojeni ako odbijete nekoga. Svoja ste osoba i trebali biste znati granice kada nekome treba pomoći ili učiniti uslugu, a kada treba odbiti.

sheroes.in

sheroes.in

1. Odlasci na kavu
Prijetelji iz srednje škole s kojima ste se nekoć družili stalno vas zovu na kavu, iako više niste tako bliski i razilazite se u mnogim pogledima. Ako ne osjećate više s njima povezanost, bliskost i ne dijelite zajedničke interese, u redu je reći istinu i dati im do znanja da vas takvi pozivi i odlasci na kave zamaraju i da više niste opušteni u njihovu društvu. To ne znači da ćete okrenuti glavu kada ih sretnete na cesti i da ne ćete pitati kako su, već da radije ne biste gubili dva sata na kavi pokušavajući voditi neki razgovor i čekajući da prođe neko pristojno vrijeme da odete kući. Kao studenti, svi mi imamo puno obaveza, neki i rade uz studij, a tu su i obaveze kod kuće – jedva nađemo vremena za kavu s najboljim prijateljem/prijateljicom ili za kino s dečkom/curom, stoga je u redu odbiti odlazak na kavu s nekim s kime više nismo toliko bliski.
2. Posuđivanje odjeće
Imate li sestru ili najbolju prijateljicu s kojom dijelite sve, pa čak i odjeću i kozmetiku? Sve je to u redu i nemate ništa protiv djeljenja tih stvari s njima do nekih granica, ali ponekad kada žele posuditi baš tu neku određenu stvar (npr. vašu najdražu majicu ili suknju koju biste radije zadržali samo za sebe) ne znate kako se ponijeti i kažete ”posudi, slobodno” preko volje – to je znak da trebate naučiti reći ‘ne’. To se svakako može učiniti na lijep način – jednostavno im objasnite da mogu posuditi sve što žele, izuzev tih nekoliko stvari koje ne želite da posuđuju. I to je u redu, nemaju se za što naljutiti, jer i one smiju postupiti isto tako kada vi posuđujete od njih.

womenshealthmag.com

womenshealthmag.com

3. Prijatelj/ica od dečka
Imate dečka, divan je i super vam je zajedno, ali on ima prijatelja ili prijateljicu s kojim/kojom se često druži i povremeno vas zove da idete zajedno s njim/njom nekud. Vi nemate ništa protiv toga da se oni druže, međutim ne nalazite nikakve zajedničke interese s tim prijateljem ili prijateljicom i ne volite se baš družiti s njim/njom, ali pravite se da vam je to super zbog dečka do kojeg vam je stalo. To je jedna od situacija kod kojih je nužno reći ‘ne’. Morate dečku (ili djevojci) dati do znanja da vam je taj njegov prijatelj/ica okej i da nemate ništa protiv njega, samo vam nije baš ugodno odlaziti s njima na kavu jer nemate mnogo toga zajedničkog. Kao što sam prije spomenula, svoja ste osoba i imate pravo na svoje mišljenje i odluke, a to što ste u vezi ne znači da morate odlaziti na kave s nekim s kime ne želite. Naravno, veza podrazumijeva kompromis, što znači da kada taj prijatelj ili prijateljica slave rođendan i pozovu vas, vi ćete otići, no to ne znači da morate stalno s njima visiti po kavama.
4. Usluge drugima
Sasvim je u redu, a i pristojno, nekome učiniti uslugu ili pomoći, dok god vas netko ne iskorištava. Na primjer, mamina prijateljica ili susjeda zamoli vas da njenu sinu ili kćeri pomognete s matematikom ili engleskim. I vi pristanete, naravno to je mamina prijateljica, a njenom klicnu treba pomoć, zašto ne? Ipak, ta pomoć s matematikom ili engleskim pretvori se od jednom ili dvaput u konstantne instrukcije po dva-tri sata tjedno. Vi nemate više volje, a ni vremena, ali ne znate kako to reći susjedi ili maminoj prijateljici. Shvatite da tom klincu/klinki dosta šteka matematika ili engleski i da se njegova/njezina majka trebala već odavno pobrinuti za neke instrukcije kod nekoga tko se time doista i bavi. U tom slučaju trebate pristupiti toj susjedi ili maminoj prijateljici i iskreno porazgovarati s njom. Na lijep način objasnite da je njen klinac u problemima s matematikom i da mu trebaju konstantne instrukcije kako bi nadoknadio sve što mu nije jasno, ali da vi niste instruktor i da nemate dovoljno vremena, te da mu više niste u mogućnosti pomagati, jer da imate vremena za to tada bi zbilja držali instrukcije i naplaćivali ih. Kao što sam rekla, u redu je nekome učiniti uslugu, dok vas ne počnu iskorištavati, a na vama je hoćete li biti budala ili ćete naučiti reći ne.

kellyexeter.com.au

kellyexeter.com.au

Nije lako nekoga odbiti, pogotovo nekog starijeg ili vama nadređenog, a nije ni svaka situacija za odbiti. Ipak, trebate naučiti reći ne u određenim okolnostima. Nemojte dopustiti da vas drugi tretiraju kao dežurnu budalu koja će skakati u pomoć kad god zatreba, a oni vama neće vratiti uslugu. Nemojte ni dopustiti da zbog prijašnjih prijateljstava i dobrih odnosa morate sami sebe tjerati na kave i druženja s nekim s kime više nemate takav odnos.

Sara Sirovica

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.