Navijačke skupine u Hrvatskoj – ljubav prema sportu ili agresiji?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Na sportskim utakmicama uvijek se naglašava da veliki dio rezultata, osim sportaša, donose i navijači. Navijači svojom podrškom i navijanjem, mogu ohrabriti, ali i obeshrabriti sportaše te na taj način utjecati na sam rezultat. Budući da je u Hrvatskoj najzastupljeniji sport nogomet, najviše pažnje se pridaje navijačima velikih nogometnih klubova. Primjerice, navijačka skupina, Torcida, najpoznatiji je primjer lojalnosti i podrške u Hrvatskoj. Torcida u velikom broju prati Hajduk na svim natjecanjima, uz maštovite koreografije i navijanje koje je jednako unatoč pobjedi ili porazu. Druga navijačka skupina koja bodri svoj nogometni klub je riječka Armada. Ove dvije navijačke skupine su najbrojnije u Hrvatskoj te su poznate i u inozemstvu zbog svojeg specifičnog načina navijanja.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/10/torcida_bbb3-100816.jpg

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/10/torcida_bbb3-100816.jpg

S druge strane, Bad Blue Boysi, navijači nogometnog kluba Dinamo, često “sabotiraju” utakmice Plavih zbog političke situacije u samom vodstvu kluba. Iako su Bad Blue Boysi brojčano veći od ostalih skupina, nisu ujedinjeni te ne podržavaju određene stavove i poteze čelnika Dinama. Dinamova situacija je specifična jer je to najveći klub u Hrvatskoj, a ima najmanji broj navijača prilikom utakmica upravo radi određenih visokopozicioniranih ljudi u samom klubu. Nadalje, navijači organiziraju razna druženja s navijačima i pozivaju ih na utakmice jer je teško igrati nogomet pored praznih tribina.

Izvor: http://www.croatiaweek.com/wp-content/uploads/2015/07/dinamo.jpg

Izvor: http://www.croatiaweek.com/wp-content/uploads/2015/07/dinamo.jpg

No, i u navijanju ima mnogo nedostataka, primjerice, rasizam i agresivnost. Rasizam je često prisutan ukoliko suprotna momčad pobjeđuje, pa navijači ne znaju izraziti ljutnju na kulturan način nego pogrdno prozivaju i vrijeđaju igrače ili članove kluba koju su drugačije rase ili vjeroispovijesti. Druga mana domaćih navijača je agresija koju pokazuju na gotovo svim utakmicama, primjerice, na Euru 2016. koji se igrao u Francuskoj, na utakmici Hrvatka – Češka. Hrvatski navijači su tada prekinuli utakmicu jer su zasuli teren s bengalkama i ostalim pirotehničkim proizvodima te su osramotili Hrvatsku koja je tada dobila veliku novčanu kaznu te igranje pred praznim tribinama.

 
Još jedna primjedba takve vrste navijanja je činjenica da Hrvatska kao zemlja nije navijački ujedinjena. Primjerice, kada Dinamo igra utakmice protiv inozemnih klubova u Ligi prvaka, nerijetko se mogu vidjeti razni komentari Torcide, Armade ili Kohorte (navijačke skupine Osijeka) u kojima priželjkuju pobjedu „stranaca“ više nego domaćeg kluba, odnosno svojih sugrađana.

 
Uz to, sve više se spominju smrti vezane uz navijanje, te kolika je granica između percepcije kluba ili percepcije ideala. Među poznatijim primjerima je 22-godišnjak koji je poginuo 2012.godine nakon utakmice Hrvatske i Italije. Nesretni mladić je slavio te je ispao iz auta i poginuo u Frankfurtu.

 
Uz sve navedene primjere, postavlja se pitanje koliko navijači stvarno odlaze podržati klub,a koliko da bi izbacili određenu vrstu agresivnosti i frustracije koju drže u sebi? Vjerojatno svaki navijač voli svoj klub, no neki ga previše idealiziraju i gledaju kao neku vrstu kulta, pa su spremni učiniti i poneku nepromišljenu stvar kako bi pokazali ljubav prema svome klubu ili momčadi, ne očekujući posljedice.

 

ANA BRAJČIĆ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.