Ne dopustite društvenim mrežama da vas kontroliraju

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Živimo u umreženom društvu. Današnja napredna tehnologija i silni gadgeti dio su naše svakodnevice, štoviše ponekad se čini kao da smo posve zalijepljeni za njih. Većinu svakog svog dana svi, a posebice mladi, provode s mobilnim telefonom u ruci. Lijevoj ili desnoj ovisi o osobnoj preferenciji. Tehnologija ima mnogo prednosti, ona je sjajna stvar, no koliko god zavodljiva bila – ne smijemo pretjerati.

Pixabay

Pixabay

Baš zato što smo toliko angažirani i uronjeni u tehnologiju neke druge stvari nam mogu promaknuti. Netflix ima odličnu seriju Black Mirror koja se bavi pomalo skeptičnim, ciničnim, ali neopisivo zanimljivim pogledom na tehnologiju. Serija će vas prikovati za ekran, ali nije za svakoga, jer su radnje ponekad teške i dramatične. Ukoliko volite da vas televizijska serija ostavi u razmišljanju nakon što je odgledate, Black Mirror bi mogao biti za vas.
Svaka epizoda donosi novi set likova i novu priču o tome kako je tehnologija utjecala na ljude. Sam naziv Black Mirror, u prijevodu crno zrcalo, potječe od svima nam poznate pojave kada nam se zaslon mobitela ugasi i u odrazu ugledamo sebe. Epizoda s kojom će se mladi posebno poistovjetiti je prva epizoda treće sezone koja nosi ime Nosedive. U centru priče u toj epizodi je mlada žena u futurističkom društvu koja se teško nosi sa svojim socijalnim statusom, jer joj se nedostižan čini savršen život u kojem se zamišlja. U ovom futurističkom društvu, svačiji socijalni status determiniran je bodovima, na ljestvici od 1 do 5, koje svatko skuplja na svom društvenom profilu. Ako je nečija ocjena viša od 3.8, on se smatra društvenom elitom i ima pristup mnogim blagodatima do kojih oni nižih ocjena ne mogu doći. Ovaj tip fikcionalne društvene strukture, stvorio je opsjednutost vlastitim društvenim profilom i ocjenama. Svi konstantno provjeravaju vlastite ocjene, pokušavaju objavljivati fotografije koje će se drugima svidjeti i slično. Današnji svijet još nije toliko ekstreman, ali neke poveznice sigurno ćete osvijestiti gledajući ovu seriju

.
Svijet društvenih medija puno je direktniji nego onaj stvarni, prepun je brojki – broj vaših Facebook prijatelja, lajkova na Instagramu…Posve je lako postati opsesivan oko tih brojki, jer su vidljive i nama i svima drugima. Stvarna, životna prijateljstva puno su kompliciranija od toga. Netko vam je možda usputno lajkao Facebook status, ali najvažniji su oni koji će vas pozvati na kavu da im ispričate sve o svojim zgodama ili nezgodama. Na društvenim mrežama lako je vidjeti najbolje od drugih, jer upravo to je ono što svi i stavljamo na društvene mreže. Svoja putovanja, promaknuća, diplome, vjenčanja i slično. Ako je to sve što vidimo od ljudi koje poznajemo, moguće je da nam se naš život učini praznim ili lošijim, jer same sebe svi pamtimo i u svojim najgorim, a ne samo najboljim trenucima. Svako toliko podsjetite sami sebe da svi imamo i loših i dobrih dana, ali da većina nas na društvenim mrežama spominje samo one dobre.

Pixabay

Pixabay

S toliko dostupnih oblika zabave na našim uređajima, postaje lako zapostaviti stvarni svijet. Danas se lako izgubiti, jer tehnologija je napredovala toliko brzo i mi smo je jednostavno prihvatili ne razmišljajući o posljedicama. Naravno da trebate i morate koristiti tehnologiju, bilo bi apsolutno beskorisno savjetovati bilo što drugo, no nekada i ”izvucite prekidač”. Tehnologija je danas naš život, no svejedno pokušajte svakog dana odvojiti barem malo vremena koje neće biti provedeno online.

Ana Roksandić

 

Izvori:

http://elitedaily.com/life/the-importance-of-learning-to-unplug-why-you-shouldnt-let-technology-run-your-life/

http://www.hercampus.com/school/gonzaga/why-you-shouldnt-let-technology-run-your-life

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.