Ne postoji podrška i suradnja između ministarstava?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

Maturanti odbrojavaju posljednje sate srednjoškolskog obrazovanja, vesele se kraju nastave, ali za neke od njih tek slijedi onaj najvažniji korak – matura.

Foto: pixabay.com

Oni maturanti koji su odlučili upisati neki od fakulteta moraju položiti ispite državne mature, obavezne predmete i izborne, ovisno o zahtjevima fakulteta. Od samog početka provođenja ispita državne mature jasno je definiran smisao mature a to je da ona „nije natjecanje, već ispit provjere temeljnih znanja za koji nisu potrebne privatne instrukcije niti pripreme” izjavila je Maja Jukić, ravnateljica NCVVO-a, ovakvo stajalište dijeli i Ministarstvo obrazovanja. Ipak, čini se da se Ministarstvo branitelja ne slaže s takvim stavom.

Iako iz godine u godinu sve veći broj srednjih škola organizira pripreme za maturu, u sklopu kojih sa svojim učenicima prolaze srednjoškolsko gradivo i dalje postoje privatne pripreme, koje organiziraju pojedina učilišta, odnosno pravne osobe, a maturanti mogu platiti pripreme iz određenih predmeta u tim učilištima. Zanimljivo je da Ministarstvo branitelja sufinancira takve pripreme, naime, ministarstvo raspisuje natječaj za povrat sredstava na koji se mogu javiti djeca svih hrvatskih branitelja. Kako bi im povrat sredstava bio odobren maturanti moraju priložiti potvrdu o braniteljskom statusu i originalan račun. Ova mjera za nastavak obrazovanja na visokim učilištima, kako je Ministarstvo branitelja naziva, provod se od 2009. godine, u ovoj akademskoj godini pravo je ostvarilo 35 kandidata, a ukupan iznos povrata je 56 tisuća kuna, 2017. za istu svrhu ministarstvo ima osigurano 60 tisuća kuna.

Stav Ministarstva obrazovanja i Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja je kako „Ministarstvo branitelja ovime ili priznaje da nema povjerenje u hrvatski obrazovni sustav, pa “svojoj” skupini sufinancira instrukcije/tečajeve, ili smatraju da natječajne kategorije nisu bile u stanju savladati srednjoškolsko gradivo redovitim putem. Drugi je problem da u obrazovni sustav, deklarativno osjetljiv na različitost i zakonski zaštićen kao sustav jednakih ulaznih šansi, isto državno tijelo unosi nejednakost favorizacijom određene skupine“, prenosi Jutarnji.

PRAVA DJECE BRANITELJA U OBRAZOVNOM SUSTAVU

1. pravo upisa na visoka učilišta izvan odobrene kvote (uz uvjet prelaska razredbenog praga)

2. sufinanciranje tečaja pripreme za državnu maturu i razredbeni postupak

3. stipendija

4. prednost pri smještaju u učeničke i studentske domove (dodatni bodovi)

5. besplatni udžbenici

Očekuje se da unutar istog sustava postoji suradnja, pa se tako očekuje i suradnja ministarstava, jer se na ovaj način nekim maturantima omogućava da imaju bolju početnu poziciju od drugih. Ovakva odluka svakako se suprotstavlja načinu na koji je matura u javnosti percipirana. Nema smisla da ministarstvo odobrava i financira nečije privatke odluke, ako ista ta osoba ima osiguranu mogućnost ponavljanja gradiva unutar svog školskog sustava, od strane drugog ministarstva.

Daniela Dolinar

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.