Nedostatak sna udvostručuje rizik od smrti

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Nedostatak sna može dvostruko povećati rizik od smrti zbog zatajenja srca ili moždanog udara kod osoba koji imaju višestruke čimbenike kardiovaskularnog rizika, kao što su pretilost, povišen krvni tlak, povišen kolesterol i dijabetes. Tako je pokazala studija koja je u srijedu objavljena u časopisu American Heart Association.

Foto: pexels.com

Istraživači su nasumce izabrali 1.344 odrasle osobe s prosječnom dobi od 49 godina, među kojima je 42 posto muškaraca pristalo prespavati noć u laboratoriju. Rezultati su pokazali da je više od 39 posto ispitanika imalo barem tri faktora rizika, koji prema autorima studije, čine metabolički sindrom.

Tijekom praćenja koje je trajalo 16 godina, 22 posto ispitanika je umrlo.

Osobe koje pate od metaboličkog sindroma i koje su u laboratoriju spavale manje od 6 sati, bile su tijekom tih 16 godina više od dva puta izloženije riziku od smrti zbog srčanog zatajenja i moždanog udara u odnosu na one koje nisu imali čimbenike kardiovaskularnog rizika.

Te iste osobe su stoga imale i dvostruko veći rizik od smrti u odnosu na one koji nisu patili od metaboličkog sindroma.

Autori navode kako je ovo prvo istraživanje koje mjeri trajanje sna u laboratoriju, a sva dosadašnja istraživanja temeljila su se na odgovorima sudionika na upitnik.

Međutim, ova studija ne omogućuje da se ustanovi uzročna veza između osoba koje pate od metaboličkog sindroma i dvostrukog povećanja rizika od smrti, budući da je riječ o istraživanju, poručili su istraživači.

Liječnici upozoravaju kako se odraslim osobama preporučuje šest do osam sati noćnog sna.

Gabriela Galić

Izvor teksta: Hina

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.