NEJASNA BUDUĆNOST ZPC-a

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Je li Zagrebu važna plesna umjetnost?

foto: Dragan Matić, HANZA MEDIA

foto: Dragan Matić, HANZA MEDIA

Prostor Zagrebačkog plesnog centra od 26. listopada prošle godine pripao je Zagrebačkom kazalištu mladih. Nakon sedam godina djelovanja u ovom prostoru, ZPC sada mora smisliti novi plan. To je bio prvi objekt koji je u Hrvatskoj izgrađen za potrebe plesa, a Hrvatski institut za pokret i ples kroz ZPC i raznolike programe sve ove godine poticao je dinamičniju integraciju zagrebačkih i hrvatskih plesnih umjetnika u europske i svjetske projekte kroz bogati program međunarodne kulturne suradnje
Udruga Hrvatski institut za pokret i ples do kraja prošle godine održala je sve planirane programe. Tako je ZPC održao zimsku produkciju edukativnih programa. Plesači amateri publici su pokazali što su sve naučili. U 15 izvedaba prikazane su različite koreografije koje su osmislili pedagozi ZPC-a. Plesao se balet, suvremeni ples, jazz, combo, plesa na svili i hip hop.

foto: www.lupiga.com

foto: www.lupiga.com

Budućnost ZPC-a je nejasna. O njoj se trebalo raspravljati na tematskoj sjednici Odbora za kulturu, no ona je odgođena. Stoga su plenum ZPC-a i Udruga plesnih umjetnika Hrvatske, članovima Odbora za kulturu i zastupnicima Gradske skupštine poslali otvoreno pismo. U njemu objašnjavaju da odgađanje sjednice probleme suvremene plesne umjetnosti stavlja u drugi plan te traže otvorenu javnu raspravu.
Naglašavaju da je Gradska skupština prošle godine osnovala Centar za kulturu Histrionski dom u javno-civilnom partnerstvu Grada Zagreb i Kazališne družina Histrioni te žele da se njima omogući isto.
Zagreb nema samostalnu ustanovu za ples iako je osnivač 34 ustanove u kulturi, a plesni umjetnici smatraju da se njima i publici oduzima autonomija i „pravo na samoupravljanje kapitalnim resursom za rad“.
Smatraju da “ne postoje uvjerljivo opravdani argumenti za ukidanje autonomije jednoj umjetničkoj grani pripajanjem njenog prezentacijskog prostora dramskom kazalištu”.

 

Silvija Vuković

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.