Neka bude – svjetlo!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Cosplay – spoj kostimiranja i glume, novi je hobi koji je zaokupio brojne Hrvatice i Hrvate. Ideja je da se obučete u lika iz video igre, filma, serije, animea ili stripa, odnosno da budete što sličniji. U ovom hobiju se cijeni preciznost, smisao za detalje, no i uloženi trud. Jedna od popularnih stvari je ugrađivanje raznih elektroničkih dijelova (poput LED svjetala ili raznih motora). Likovi iz video igara često na sebi imaju svjetleće dijelove, a dobar cosplayer će htjeti što uvjerljivije napraviti svoj cosplay.
„Overwatch cosplay na koji smo se odlučile, konkretnije likovi Widowmaker i Tracer, imali su na sebi jako puno dijelova koji svijetle, i to u različitim bojama, stoga smo se odlučile uputiti u avanturu s ledicama“ rekla nam je Dora iz Lumos & Nox Cosplay. Osim što svijetle po tijelu, i Tracer i Widowmaker imaju oružja, koja također svijetle. Cure naglašavaju kako su im kolege s FER-a puno pomogli pri izradi, jer je rad sa strujom riskantan za svakoga!

Foto: MMM Photography

Foto: MMM Photography

LumosNox

LumosNox

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O svjetlima je trebalo dobro razmisliti, pa su cure skicirale plan za svaki dio kostima koji je na sebi imao svjetlo. „Svaki lik je imao više različitih komponenti koje su svijetlile, i svaka komponenta je imala svoj battery pack i ručno je složen i zalemljen“ objašnjava Dora. Samo lemljenje je trajalo oko pet sati.
Osim njih, još jedna djevojka iz Overwatch-a je doživjela svoju cosplay verziju, a to je popularna healerica Mercy! Roberta, poznatija kao Arbi Cosplay za izradu cijelog kostima utrošila je oko 600 radnih sati, a na mehanizaciju i dodavanje svjetala trebalo je oko tjedan dana. „Mercy u igri ima štap koji se rotira u jednom smjeru i svijetli plavo,a kad se rotira u drugom svijetli žuto, kao i krila koja svijetle i pištolj“ objašnjava Roberta. Također je imala blagi strah prema nepoznatom, no uz pomoć obiteljskog prijatelja, ništa se nije zapalilo ni eksplodiralo!

Roberto Jelenković

Foto: Roberto Jelenković

Roberto Jelenković

Foto: Roberto Jelenković

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LED lampice na krilima i pištolju su spojene na Li-On baterije, no štap je priča za sebe. „Rotacijsku funkciju štapa sam postigla pomoću malog elektromotora spojenog na Li-On baterije koji je zajedno sa LED lampicama spojen na DPDT prekidač. Takav prekidač omogućio je promjenu smjera rotacije i boje LED lampica u svrhu vjerodostojnije imitacije funkcioniranja štapa u igri“ objašnjava Roberta.

Arbi

Arbi Cosplay

Arbi

Arbi Cosplay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No i oni najiskusniji često trebaju pomoć. Taja Aždaja, osim što radi haljine i modne dodatke, bavi se i izradom cosplaya, a u svom životnom vijeku, napravila ih je mali milijun! I ona ugrađuje elektroničke dijelove u svoje kreacije, jer tvrdi da „daje ono nešto posebno cosplayu, da cjelinu i novu dimenziju i čini cijeli kostim realnijim“. Tako je i Darth Vader dobio zvučnu, Amidalina haljina svjetlo, a Predator lasere i ručno računalo. Nije se bojala ni pitati za pomoć, da se ne bi i sama slučajno prosvijetlila u procesu izgradnje i nošenja.
Bez obzira na sve uspone i padove, na kraju dana je bitno da su svi naučili neku novu vještinu.

Azdaja

Taja Aždaja

Azdaja

Taja Aždaja

Azdaja

Taja Aždaja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kako je i sama Dora rekla „Otada sam se sprijateljila sa svojom lemilicom i svjetla će definitivno opet biti veliki dio naših kostima!“ Za savjete o tome kako uroniti u svijet elektronike, skoknite do Pazina na Istrakon i poslušajte predavanje Davida Dubrovića: Elektronika u cosplayu.

 

Marija Edita Feldi

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.