Nema rješenja za migrantsku krizu

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Foto: ffm-online.org

Foto: ffm-online.org

Nakon što je Turska zaprijetila da migrantima više neće braniti prelazak Egejskog mora i ulazak u Europsku Uniju, ministar obrane i potpredsjednik Vlade za unutarnju politiku i domovinsku sigurnost Krstičević rekao je kako: „ Hrvatska Vlada pozorno prati situaciju u bližem i daljem okruženju i sva kretanja migranata te će biti spremna u koordinaciji sa svim uključenima u taj proces donijeti pravodobne odluke“.

Stručnjak za nacionalnu sigurnost Vlatko Cvrtila, tvrdi ukoliko Turska realizira svoje prijetnje realna je opasnost da se Hrvatska opet suoči s migrantskim valom. Cvrtila naglašava kako EU nije osmislila nove mehanizme kojima bi spriječila ulazak migranata, te bi se zbog toga Hrvatska mogla naći u izrazito teškoj situaciji. Ranko Ostojić, bivši ministar unutarnjih poslova smatra da je osim Turske bitno i ponašanje Bugarske i Grčke. Ostojić kao rješenje vidi prihvatne centre EU u Jordanu, Libanonu, Turskoj i na sjeveru Afrike, gdje bi se kontrolirao ulazak migranata i brinulo o međunarodnoj sigurnosti.

Iako Vlada tvrdi da je Hrvatska spremna za novi val, teško da bi se mogli nositi s njim bez suradnje s EU i susjedima. Iz Centra za mirovne studije poručuju da se Hrvatska mora oduprijeti stavljanju žice na granice, ali upozoravaju da se s novim valom ne možemo samostalno nositi.

Foto: portaloko.hr

Foto: portaloko.hr

Podsjetimo, u prošloj godini je prema podacima Eurostata u Europu ušlo 1 321 560 migranata, uglavnom su u pitanju izbjeglice iz ratom pogođenih zemalja Sirije, Afganistana i Iraka. Agencija Europske unije koja se brine o osiguranju njenih vanjskih granica – Frontex govori o preko 1 800 000 izbjeglica i migranata. Ovako veliki priljev migranata u Europskoj Uniji izazvao je krizu i kaos. Hrvatska je u ovoj priči postala tranzitna zemlja, dio takozvane „balkanske rute“. Iako je tadašnja Vlada tvrdila da situaciju drži pod kontrolom, gotovo svakodnevno smo svjedočili kaosu u prihvatilištima, prijavama o povećanom broju kaznenih djela, itd. Doduše, takva situacija je bila u svim zemljama pogođenim ovim migrantskim valom. Uči se na svojim greškama, pa možemo očekivati da ćemo eventualni novi val dočekati spremniji.

Daniela Dolinar

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.