Nema više rada nedjeljom za trgovine?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ivica Katavić, predsjednik Uprave trgovačkog lanca KTC, ponovno je aktulizirao pitanje – trebaju li trgovine raditi nedjeljom. Katavić je od nedavno i predsjednik udruženja trgovine pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Kao argument navodi: „Čvrsto podržavam zabranu rada nedjeljom. Zašto? Prije svega i iznad svega jer smatram da je obitelj, zdrava obitelj, temelj društva. Zbog toga mislim da je svaka obitelj zaslužila biti na okupu nedjeljom i da se ništa ne smije tome ispriječiti. Mi, kao kompanija, već dvije godine ne radimo na vjerske blagdane.“

Ipak, većina vlasnika trgovačkih centara smatra da će, ako do takvih promjena dođe, otpuštanje zaposlenika biti neizbježno. S druge se strane za zabranu rada nedjeljom najviše zalažu crkva i sindikati.

„Zajedno s drugim sindikalni središnjicama (SSSH, Matica i NHS), Franjevačkim institutom za kulturu mira i mnogim drugima, u travnju 2018. organizirali smo Savez za slobodnu nedjelju, a sve s ciljem da pridobijemo za našu ideju slobodne nedjelje i druge udruge civilnog društva, ustanove, sportske udruge i sve koji zagovaraju ideju slobodne nedjelje. Sve po uzora na Savez za slobodnu nedjelju Austrije i Europski savez za slobodnu nedjelju“, izjavljuje predsjednica Sindikata trgovine Zlatica Štulić.

Ovo nije prvi put da se zabrana rada nedjeljom predlaže, rad nedjeljom je već bio zabranjivan 2004. te 2009. godine. Oba puta je zabranu oborio Ustavni sud, postupajući po tužbama velikih trgovačkih centara uz obrazloženje da je to zadiranje u zajamčeni jednaki položaj poduzetnika na tržištu. Neki su se nadali da će ulazak Hrvatske u Europsku Uniju donijeti promjene s obzirom na to da tamo većina zemalja ne dopušta rad nedjeljom, osim u slučaju kioska i trgovina koji su u sklopu kolodvora ili benzinskih crpki.

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.