Neobična hrana iz cijeloga svijeta

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Jaje staro 100 godina, kukci i iznutrice različitih živina samo su neka od “jela” koja se smatraju delicijama negdje u svijetu. Kultura zemlje najbolje se upoznaje kroz gastronomiju, pa čak i čudan dio nje. Prije odlaska u daleke i egzotične zemlje valja se informirati kako bismo bili spremni na drugačije običaje i navike. Turiste koji se pak odvaže probati autentične ”delicije”, može svašta dočekati na tanjuru i šokirati. One su samo za najhrabrije i spremne na najgore. Domaćem stanovništvu takva hrana se nalazi na gotovo svakidašnjem meniju dok se posjetitelji pitaju kako to netko može jesti i pritom uživati.

1. SANNAKJI

Izvor: http://www.bizarrefood.com/blog/sannakji-live-octopus/

Izvor: http://www.bizarrefood.com/blog/sannakji-live-octopus/

Na prvi pogled ovo jelo nije ni po čemu čudno jer se i kod nas jede hobotnica, na salatu ili ispod peke. Ipak mogli biste se iznenaditi ako ikada budete imali priliku probati sannakji. Sannakji je mala hobotnica koja se poslužuje živa i zatim reže na malene komadiće. Dok se hobotnica još uvijek miče i meškolji, začini se sa sezamovim uljem i sjemenkama sezama. Često se hobotnica kreće po ustima dok se jede i može dovesti do gušenja. U Južnoj Koreji ovo je prava delicija i jelo za posebne prilike.

2. HAGGIS
Haggis je škotsko jelo koje podsjeća na krvavice u malo većem obliku. Ovčje srce, jetra i pluća nasjeckaju se i začine te se tom smjesom puni želudac ili umjetno crijevo za kobasice. Haggis je tradicionalno i nacionalno škotsko jelo iako inačice postoje svugdje u svijetu. Ljubitelji iznutrica sigurno bi uživali u ovome jelu pomalo neugodnog mirisa i jakog okusa. Mljac!

3. BALUT
Filipinska delicija prva je na popisu najčudnije i najstrašnije hrane svih onih koji znaju za nju. Balut je oplođeno pačje jaje s razvijenim embrijem nakon 18 dana kada još nema perje i druga obilježja pačića. Jede se jednostavno iz jajeta uz nekoliko začina i može se kupiti u skupocjenim restoranima ili na štandovima s hranom. Moglo bi se reći da nema svatko želudac za ovo, pa čak ni najhrabriji.

4. PUHOVI
Glodavac nalik vjeverici koji živi u šumskim područjima, česta je delicija u nekim dijelovima Hrvatske i Slovenije. Tradicija lova na puhove je jako duga i postoji određeno razdoblje tijekom kojeg se mogu loviti. Osim za jelo, puhovi se love zbog spravljanja masti koja je prema narodnom vjerovanju vrlo ljekovita kod zacjeljivanja rana, ali i skupa.

5. JAJE STARO 100 GODINA

Izvor: (http://www.history.com/news/hungry-history/unscrambling-the-thousand-year-egg)

Izvor: http://www.history.com/news/hungry-history/unscrambling-the-thousand-year-egg

Ovo je još jedna delicija iz azijske kuhinje, točnije iz kineske. Jaje je konzervirano u smjesi gline i soli, ali ne toliko dugo koliko samo ime govori. Pačje ili kokošje jaje stoji u smjesi nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci dok žutanjak ne poprimi crnu, a bjelanjak tamnosmeđu boju. Jaja i sama po sebi imaju pomalo neugodan miris, a možemo zamisliti kakvog je okusa i mirisa nakon mjeseci konzerviranja. Poslužuje se uz razna jela (juhe, omlete) ili na hladnoj plati na posebnim događajima poput rođendana i vjenčanja.

 

ANAMARIA VUKOVIĆ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.