Neobična pravila za stolom diljem svijeta

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Izvor: mentalfloss.com

 

Običaji u različitim dijelovima svijeta dosta se razlikuju. Kako u kulturi, tako i za stolom.

Danas vam donosim nekoliko neobičnih pravila koja se primjenjuju diljem svijeta. Ovo će sigurno dobro doći kao vodič za putoholičare, ali i znatiželjne koji vole upoznavati druge kulture.

 

Tajland

Na Tajlandu se nepristojnim smatra hranu u usta staviti koristeći se vilicom. Vilicu koriste samo kako bi hranu pogurali u žlicu te jeli sa žlicom. Naime Tajlanđani su rukama jeli sve do 1897. godine. Također, preporuka je da na Tajlandu štapićima jedete samo kinesku hranu pripremljenu u woku.

 

Japan

Jedna velika razlika između kulture kod nas i u Japanu je, da se kod nas srkanje prilikom jela smatra nepristojnim, dok je u Japanu situacija obrnuto. Japanci vjeruju da srkanje poboljšava okus hrane te da se na taj način vruća hrana brže konzumira.

 

Južna Koreja

Iako poznato i kod nas, u Južnoj Koreji je pravilo da nitko ne jede za stolom, dok najstarija osoba prva ne zagrize jelo. U nekim hrvatskim krajevima poznato je pravilo da se ne jede dok osoba koja je pripremila jelo ne sjedne za stol.

Italija

Italija, vrlo poznata po svojoj tjestenini, naravno ima i običaj vezan uz tjesteninu.

U Iitaliji se smatra da je miješanje sira i ribe kardinalan grijeh. Stoga, nemojte tražiti sir na tjestenini s morskim plodovima, osim ako ne tražite osuđujuće poglede konobara.

 

Kina

Stanovništvo Kine vrlo je osjetljivo na odlaganje štapića za jelo. Štapići se ne smiju ostavljati okomito u zdjeli jer to podsjeća na objed posvećen mrtvima. Također, štapićima se ne smije mahati i odložiti ih na način da pokazuju prema nekome.

Još jedna neobična činjenica je da se u Kini podrigivanje smatra kao znak zahvalnosti.

 

Njemačka

U Njemačkoj je pravilo povezano direktno uz jednu namirnicu – krumpir. Naime, ako krumpir režete nožem, smatra se da domaćinu dajete do znanja da krumpir nije pečen. Umjesto nožem, razrežite krumpir vilicom ili žlicom.

 

Kao što ste vidjeli, neki od navedenih primjera nama su apsolutna nepoznanica. No, uz neobična pravila postoji jedno primjenjivo skoro svugdje – prazan tanjur.

Dok se u Indiji i Japanu praznim tanjurom dokazuje da ste uživali u pripremljenoj hrani, u Kini tako pokazujete da se niste dovoljno najeli.

Tea Dogan

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.