NEPOŠTIVANJE TUĐE KULTURE ILI SAMO PJESMA?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Najnoviji slučaj kulturološkog prisvajanja u svijetu mode dolazi od reklame za novu kolekciju američke dizajnerice Tory Burch. Reklama u obliku kratkog glazbenog videa prikazuje Poppy Delevingne kako s još dvije manekenke pleše na pjesmu Juju On That Beat.

Ništa ne bi bilo sporno da Poppy i obje manekenke nisu bjelkinje, a u reklamnom spotu plešu i lip sync-aju na pjesmu afroameričkih izvođača. Pjesmu Juju On That Beat objavili su Zay Hilfigerrr i Zayion McCall te su pjesma i popratni ples uskoro postali viralni. Reklama koju potpisuje poznata talijanska modna urednica i stilistica Giovanna Battaglia Engelbert uskoro je prozvana neprimjerenom i uvređujućom prema afroameričkom društvu.


Battaglia je u intervjuu za malezijski Elle izjavila kako je izabrala upravo ovu pjesmu jer je vesela i jednostavna te kako se svima na setu svidjela, a da su modeli vrlo brzo naučili plesne pokrete. Uskoro je video skinut s društvenih mreža dizajnerske kuće, a sama dizajnerica Tory Burch se osobno ispričala i izjavila kako svrha reklame nije bila ikoga uvrijediti te kako se osjeća jako loše ako je ikoga povrijedila.

Tory_Burch https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/Tory_Burch.jpg

Tory_Burch
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/Tory_Burch.jpg

Drugi pak tvrde kako su kritičari videa otišli predaleko te da je ovdje riječ samo o jednoj pjesmi, a da pjevanje pjesama iz tuđih kultura nije zabranjeno i uvredljivo. Možda je reakcija zaista i bila preburna, no ona je svejedno potrebna sve dok se netko osjeća uvrijeđeno. Iako se radi „samo o pjesmi”, radi se o pjesmi iz afroameričke kulture – kulture iz koje je u redu posuđivati modu, glazbu i vokabular, ali čije se probleme zanemaruje te im se ne pridaje previše pažnje.

Ovo je samo još jedan u nizu slučajeva modnih kuća koje ne poštuju i ne slave raznolikost kultura. Reklama za Tory Burch stoji uz bok dreadlocksima na prošlogodišnjoj Marc Jacobs reviji, ožujskom editorijalu američkog Voguea s Karlie Kloss u odjeći japanskih gejši te općenito s manjkom drugih rasa na revijama i u modnim kampanjama.

Martina Nakić

Izvori:

Poppy Delevingne Dances to ‘JuJu on that Beat’ for #ToryStory

http://www.vogue.co.uk/article/tory-burch-removes-poppy-delevingne-campaign-video

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.