Nezadovoljni studenti najavljuju prosvjed ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dobitnici Državne stipendije za akademsku godinu 2015./2016. i studenti koji nisu dobili stipendiju pokrenuli su online peticiju kojom traže promjene uvjeta i načina ostvarivanja prava na Državnu stipendiju. Nezadovoljni uvjetima i provedbom natječaja najavljuju prosvjed u ponedjeljak u 10 sati ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Studenti traže donošenje univerzalnog pravilnika za dodjelu Državnih stipendija i da se natječaj za ostvarivanje prava na Državnu stipendiju raspiše do polovice listopada tekuće akademske godine. Traže promjenu uvjeta i načina ostvarivanja prava na Državnu stipendiju iz pravilnika donesenog krajem prosinca prošle godine te da se privremeni i konačni rezultati objave najkasnije do 10. siječnja tekuće akademske godine. Nadaju se da će ih ministar Šustar primiti i razgovarati o njihovim zahtjevima. Isplata bi, kažu, trebala biti do kraja siječnja tekuće godine, a u komisiji bi trebao biti predstavnik studenata koji je već dobivao stipendiju. Nadaju se i da će im zaostaci od 10.800 kuna biti isplaćeni do kraja ove akademske godine.

prosvjed4

(photo: srednja.hr)

Zbog nejasnih kriterija studenti su ministarstvu uputili više od 500 prigovora, a prihvaćeno ih je samo 89. Pomoćnik ministra Srećko Tomas obećao je da će se prigovori razmotriti. „Povjerenstvo se sastalo u srijedu i zauzelo stajalište da ponovo razmotri svih 552 prigovora i studenti će dobiti stipendije gdje je postojala greška“, kazao je Tomas. Dodao je kako će stipendije onima koji su ih dobili biti isplaćene sljedeći tjedan.


0e80b64fd19202dec07ad71ca4810546f026ea86

(photo: studentski.hr)

„U medijima svakodnevno slušamo laži osoba odgovornih za neisplatu stipendija te smo odlučili pokazati naše nezadovoljstvo jer mi smo zemlja znanja u kojoj ne žive studenti koje će netko izigravati“, poručili su studenti.

Ines Pavić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.