NOĆ MUZEJA 2017.

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Pod naslovom “Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo”, u Noći muzeja 2017., točnije 27. siječnja, kroz brojna programska događanja istaknut će se važnost materijalne i nematerijalne glazbene baštine.

Muzeji i druge baštinske ustanove čuvaju u svojim zbirkama brojne potvrde značajnosti prikupljanja, očuvanja i prezentiranja glazbene baštine, kao i veličinu glazbe i njezinih stvaratelja, kako u povijesti, tako i u suvremenom društvu.

foto: www.nocmuzeja.hr

foto: www.nocmuzeja.hr

U Noći muzeja 2017., očekuje se predstavljanje zbirki i kolekcija te tematskih izložbi u čast glazbi i glazbenicima — skladateljima, izvođačima, dirigentima i drugim stvarateljima. Tokom ovog događaja istaknut će se i utjecaji pojedinih velikih glazbenika na društvena događanja u povijesti, ali i suvremenom razdoblju.

Glazba je uvijek bila dio programa Noći muzeja, bilo da se radilo o koncertima klasične glazbe, etno-napjevima ili širokom spektru suvremenih glazbenih izričaja, čime se potvrđivala povezanost glazbe i muzeja.

Unatoč bogatoj i zavidnoj glazbenoj baštini i različitim poticajima, u Hrvatskoj muzej glazbe još nije ugledao svjetlo dana. Tema Noći muzeja 2017. — Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, svojevrstan je poticaj tim nastojanjima.

U Noći muzeja 2017. Hrvatsko muzejsko društvo surađivat će s Muzičkom akademijom u Zagrebu, Splitu i Osijeku te brojnim baštinskim, znanstvenim, obrazovnim, umjetničkim, glazbeno – scenskim, pedagoškim ustanovama i udrugama kako bi se glazbi odala počast kakvu i zaslužuje.

Ove godine, obilježava se i deseta godina prerastanja Noći muzeja u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja, kao i gradova. Rekordan broj posjetitelja drži Noć muzeja 2014. godine, kada se brojka popela na čak 360 tisuća, a ove godine nam preostaje vidjeti mogu li muzeji i glazba u kombinaciji oboriti taj rekord.

Ines Ivaniš

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.