Norijada je gotova: Matura će pokazati tko je zaista spreman za fakultet

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Foto: pixabay.com

Maturanti diljem Lijepe Naše jučer su proslavili kraj srednjoškolskog obrazovanja. Slavilo se uz glazbu, alkohol, ples i dobro raspoloženje koje će kod nekih naglo splasnuti već početkom lipnja kada počinju prvi ispiti državne mature. Istražili smo koje to fakultete upisuju najuspješniji maturanti.

U Zagrebu je već tradicionalno slavlje započelo u 11 sati na Trgu bana Josipa Jelačića. Kupanje u Manduševcu nije izostalo niti ove godine, a osvježeni studenti su slavlje nastavili na jezeru Bundek gdje je za njih pripremljen glazbeni program. Veselo je bilo i u Rijeci, Splitu te u Osijeku gdje su maturanti otplesali najmasovniju Quadrillu u zemlji. Niti domišljatost, sada već bivših srednjoškolaca, nije izostala, pa su tako njihove majice krasili natpisi poput: „(Pre)porodit ću te“, „Korak bliže penziji“, „Padali su prozori, padale su vlade, ali mi nismo“.

Maturantima su sada za vratom potpuno nove obaveze. Državna matura počinje 6. lipnja ispitima iz psihologije i informatike. Ispit iz hrvatskog jezika održat će se 19. i 20. lipnja, iz matematike 26. lipnja te iz engleskog jezika 16. lipnja.  Konačne rezultate maturanti će saznati 17. srpnja.

Oni koji odlično riješe sve ispite, mogu računati na svoje mjesto na jednom od fakulteta koje upisuju maturanti s najboljim prosjecima. Portal drzavnamatura.hr objavio je listu od 10 fakulteta koje upisuju najbolji srednjoškolci. Na prvom mjestu nalazi se Farmaceutsko-biokemijski fakultet iz Zagreba za koji je potreban prosjek ocjena 4,81. Na drugom mjestu je, s prosjekom 4,76, Stomatološki fakultet iz Zagreba, a treće mjesto zauzima Medicinski fakultet iz Zagreba s prosjekom ocjena 4,73. Iz njih su još: Kemijsko-tehnološki fakultet iz Zagreba, Medicinski fakultet iz Splita, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet iz Zagreba, Prehrambeno-biotehnološki fakultet iz Zagreba, Odjel za biotehnologiju i Medicinski fakultet iz Rijeke. Na 10. mjestu nalazi se Fakultet elektrotehnike i računarstva s prosjekom 4,50.

Alen Šalić

Izvor: vecernji.hr, drzavnamatura.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.