Nove tehnologije u globalnoj ekonomiji: Mobilno plaćanje

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

 http://www.welivesecurity.com/wp-content/uploads/2015/10/Georgejmclittle1.jpg

http://www.welivesecurity.com/wp-content/uploads/2015/10/Georgejmclittle1.jpg

U izvješću pod nazivom Global Mobile Consumer Trends, Deloitteovi stručnjaci za sektor tehnologije, medija i telekomunikacija ukazali su na sve veću povezanost između mobilnih telefona i njenih potrošača. Zanimljiv je podatak kako čak 80 milijardi puta dnevno provjeravamo informacije putem svoga mobitela. Tako jaka simbioza predstavlja odličnu priliku za novu vrstu gospodarskog rasta i kvalitetnog pozicioniranje na tržištu za velike ali i male kompanije, banke, poduzetnike…

No, budući da je trend još uvijek u razvoju, nejasno je tko će najviše iskoristiti tu priliku. Kao i sve ostale zemlje Europske Unije, Hrvatska također ima veliku priliku iskoristiti ovaj trend za veći gospodarski rast. Rast se kao takav bilježi u intenzitetu korištenja mobitela te povećanom prijenosu podataka i prodanih pametnih uređaja. Nedvojbeno je kako sve više postajemo ovisni o mobilnim uređajima. No, ono je u Hrvatskoj ali i u drugim tranzicijskim zemljama najviše vezano uz oblike komuniciranja i prijenos podataka, a ne uz provedbu mobilne kupnje ili plaćanja. Iako je ona sve više raširena, čini se kako na ovim prostorima pitanje sigurnosti ostavlja Hrvatsku u zaostatku. Prema rezultatima ispitivanja, mobilno plaćanje koristi tek 20 posto potrošača u regiji. Ipak, taj postotak je manji u Hrvatskoj. Na tržištima u razvoju, gotovo polovica potrošača (47 posto) koristi telefon za plaćanje u trgovini, a 65 posto navelo je da su za to zainteresirani. No, ispitanici iz svih segmenata populacije jedinstveni su u isticanju jednog glavnog razloga zbog kojeg ne žele koristiti mobilno plaćanje, a to je sigurnost. Budući da je manjak povjerenja u mobilno plaćanje itekako prisutno, ono ukazuje na potrebu za educiranjem potrošača o novim načinima trgovanja. S vremenom će potrošači morati pratiti nove tehnološke trendove, no tko će tada preuzeti tržište? Hoće li to biti telekom, banke, industrija robe široke potrošnje ili pak male tvrtke?

 http://redneckjournal.com/wp-content/uploads/2016/09/Online-Shopping-Mobiles.jpg

http://redneckjournal.com/wp-content/uploads/2016/09/Online-Shopping-Mobiles.jpg

 

Neosporno je da će dominaciju uspostaviti isključivo ona industrija ili tvrtka koja prva razriješi problem nepovjerenja u mobilno plaćanje i postavi učinkovitu digitalnu strategiju. To može biti odličan poticaj za sve koji svoju sreću odluče pronaći u moru globalne ekonomije. Činjenica kako sada sve više naginjemo ka virtualnim tehnologijama pruža i malim i velikim kompanijama gotovo jednaku šansu za tržišnu kompetenciju u novim tehnologijama globalne ekonomije.

 

 

 

 

Ivan Grgurić

 

 

Izvor:
http://www2.deloitte.com/hr/hr/pages/press/articles/global-mobile-consumer-trends-2016.html

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.