Novi Facebookovi alati: opcija ‘Izbriši povijest’ te upravljanje aplikacijama

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Izvor: Pixabay

 

Nakon otkrića da je politička konzultantska tvrtka Cambridge Analytica pristupila podatcima čak 87 milijuna korisnika Facebooka, ovaj div za društvene mreže ulaže mnoge napore u sprječavanju daljnje zloupotrebe korisničkih podataka.

Upravo zbog toga uvode alat Clear History ili ‘Izbriši povijest’ kojim će korisnici sami moći isključiti opciju prikupljanja povijesti pregledavanja.

 

Kako sam Mark Zuckerberg detaljno objašnjava u svom Facebook postu, ova nova značajka je „jednostavna kontrola za brisanje povijesti pregledavanja na Facebooku“. ‘Clear History’ izbrisat će sve ono što ste kliknuli, web stranice koje ste posjetili i druge informacije koje Facebook prikuplja od web-lokacija i aplikacija koje upotrebljavaju Facebookove oglase i alate za analizu.

 

Ovaj novi način kontrole privatnosti iz Facebooka pojavit će se u obliku ažuriranja te ga možemo očekivati tek za nekoliko mjeseci.

 

Međutim, Zuckerberg u svom postu upozorava da isključivanje opcije prikupljanja podataka može dovesti do lošijeg korisničkog iskustva na Facebooku. „Možda ćete se morati prijaviti na svaku web stranicu i možda ćete morati ponovo konfigurirati neke stvari“, stoji u objavi.

Ipak, važnost ovakve mjere stoji u mogućnosti korisnika da sami odlučuju o tome kojim podatcima žele dopustiti pristup, što Facebooku i jest cilj.

 

Dodatne mjere zaštite

Izvor: Pixabay

 

No, Facebook se ne zaustavlja na samo jednom alatu kada je u pitanju zaštita korisničkih podataka. Nova mjera jest i uklanjanje aplikacija povezanih s korisničkim računom, budući da mnoge aplikacije za prijavu korisnika koriste upravo njihove Facebook profile.

Planiraju uvesti i alat za upravljanje aplikacijama na vrhu naslovnice, a aplikacije koje nisu korištene tri mjeseca automatski će se ukloniti.

 

Najveće restrukturiranje tima do sad

Potaknuti nedavnim otkrićem zloupotrebe korisničkih podataka, Facebookov tim radi sve što je u njihovoj moći da poboljšaju korisničke mogućnosti s naglaskom na zaštitu privatnosti korisničkih podataka. Nakon događanja s Cambridge Analyticsom koja su izazvala veliko zanimanje medija i javnosti, u postavi izvršnih direktora Facebooka događaju se najveće promjene u povijesti te društvene mreže.

 

Osim uvođenja strožih mjera za zaštitu korisničkih podataka, događa se preustroj te uvođenje novih direktora u gotovo sve glavne proizvodne timove.

Prema novoj strukturi, Facebook će biti podijeljen u tri glavna tima: Family of Apps, Central product sevices i New platforms and infrastructure.

 

Zuckerbergova novogodišnja želja bila je poboljšati Facebook, a restrukturiranje tima jedan je dio tog poboljšanja. Kako je sam izjavio, cilj mu je preuzeti veću odgovornost za ogroman utjecaj koji Facebook danas ima u svijetu.

 

Donatella Pauković

 

 

Izvori:

http://www.businessinsider.com/who-is-who-in-facebook-big-product-reorg-2018-5

https://www.buzzfeed.com/nicolenguyen/facebook-clear-history-feature?utm_term=.gbPAOydPZ#.shkyDK52r

https://www.recode.net/2018/5/8/17330226/facebook-reorg-mark-zuckerberg-whatsapp-messenger-ceo-blockchain

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.