NOVI INCIDENT U AUTOBUSU 268: Kako javnim prijevozom prevoziti kućne ljubimce

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U četvrtak je autobus 268, koji prometuje na relaciji Glavni kolodvor-Velika Gorica, ponovno bio poprište sukoba između putnika i vozača ZET-a. Nakon što je putnik pritisnuo tipkalo stop, a vozač na stanici nije stao, uslijedile su psovke i uvrijede putnika na račun vozača autobusa. Na mjestu sukoba nalazio se i policijski službenik, a autobus je bio zaustavljen dok se cijela situacija nije razriješila. Ovo nije prvi incident na spomenutoj relaciji. Linija 268 oduvijek na glasu kao linija s izrazito nepristojnim vozačima, ali i putnicima koji nerijetko pokazuju netoleranciju i „slabe“ živce. Prije četiri mjeseca u autobusu ZET-a, kontrolor je „napao“ jednu vlasnicu psa na što su reagirali i ostali putnici. Jedni su negodovali što kontrolor pokušava izbaciti psa i njegovu vlasnicu iz autobusa, dok su drugi odobravali takav potez. Smiju li se psi prevoziti javnim prijevozom i koja su pravila kojih se treba pridržavati, istražili su novinari Televizije Student potaknuti upravo ranije spomenutom pričom.

 

U Zagrebu prijevoz kućnih ljubimaca je dozvoljen i to u prednjem dijelu vozila gdje psi trebaju imati brnjicu i trebaju biti na povodcu. Osim toga, putnik za svog kućnog ljubimca mora imati ispravnu putničku kartu te zdravstvenu dokumentaciju koja svjedoči o zdravlju životinje. Psi veličine do 30 cm te mačke i male životinje moraju se prevoziti u transportnim kutijama, ali za njih ne treba platiti kartu. U Splitu kartu plaćaju veliki psi, dok u Rijeci za životinje koje držite u krilu kartu ne morate plaćati.

U javnom prijevozu ZET-a događale su se brojne loše stvari, ali ponekad su tramvaji bili mjesta i dobrih dijela. U siječnju ove godine na Facebook stranici Zakaj volim Zagreb osvanula je objava jedne putnice o ocu koji nije imao novca kako bi nahranio svoje gladno dijete.

“Tijekom današnje uobičajene vožnje tramvajom, na posljednjoj stanici ulazi otac. Ispod lijeve ruke dvije štake,dok desnom pokušava pridržavati kolica s malim djetetom. Napokon uspijeva sjesti na prazno sjedalo, dok se dijete budi. Prvo sto progovara je ”tata, ja sam gladan”. Tata mu objašnjava kako danas nije bilo bas boca, te da mu je uspio kupiti samo jedno pecivo, s tonom koji obećava kako će se tata uvijek snaći.” ovo je dio objave koji je pokrenuo Hrvatsku javnost koja je pomogla bolesnom ocu.

Vozili se mi javnim prijevozom ili ne treba zapamtiti jednu stvar koja će nam svima svakodnevni život, pa tako i putovanje javnim prijevozom, učiniti boljim: Ne čini drugima što ne želiš sebi.

Alen Šalić

Izvor: vecernji.hr, zagreb.info

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.